Papa Francisc a cerut joi, in Bolivia, o noua ordine economica mondiala, denuntand un "nou colonialism" al agentiilor care impun programe de austeritate, si a facut apel ca saracii sa aiba parte de locuri de munca, locuinte si pamanturi, relateaza Reuters in pagina electronica.

In unul dintre cele mai lungi, pasionale si cuprinzatoare discursuri ale pontificatului sau, Papa de origine argentiniana a cerut de asemenea iertare pentru pacatele comise de Biserica Catolica fata de amerindieni in cursul "asa-numitei cuceriri a Americii". El a denuntat goana dupa bani si a apreciat ca tarile sarace nu ar trebui reduse la furnizori de materii prime si forta de munca ieftina pentru tarile dezvoltate.

Francisc a facut aceste afirmatii in fata participantilor la a doua reuniune mondiala a miscarilor populare, la care participa organizatii ale oamenilor de la marginea societatii, inclusiv saraci, someri si tarani care si-au pierdut pamanturile. El a precizat ca sustine eforturile lor de a obtine dreptul elementar la pamanturi, locuinte si munca, relateaza MEDIAFAX.

Discursul sau a fost precedat de cel al presedintelui bolivian Evo Morales, care purta o jacheta cu imaginea liderului revolutionar argentinian Ernesto "Che" Guevara. Acesta a fost executat in Bolivia in 1967, de trupe boliviene sustinute de CIA. "Sa nu ne fie frica sa spunem: vrem schimbare, o veritabila schimbare", a spus Papa, denuntand un sistem care "a impus mentalitatea profitului cu orice pret, fara grija fata de excluziunea sociala sau distrugerea naturii".

Atacurile anterioare ale Papei la adresa capitalismului au fost criticate aspru de politicieni si comentatori din Statele Unite, unde urmeaza sa efectueze o vizita in septembrie.

Suveranul Pontif a lansat de asemenea un atac care viza aparent organizatii monetare internationale precum FMI si politicile de ajutor pentru dezvoltare ale unor state dezvoltate. "Nicio putere nu are dreptul sa priveze oamenii de exercitiul deplin al suveranitatii lor. De fiecare data cand fac acest lucru, vedem aparitia unor noi forme de colonialism care prejudiciaza serios posibilitatea pacii si justitiei", a precizat el.

"Noul colonialism ia diferite forme. Uneori apare ca influenta anonima a mamonului: corporatii, agentii de creditare, unele tratate de liber-schimb si impunerea unor masuri de austeritate care intotdeauna strang cureaua muncitorilor si saracilor", a afirmat Papa, care saptamana trecuta a cerut autoritatilor europene sa pastreze demnitatea umana in centrul dezbaterii privind criza economica din Grecia.

Citeste si:
CIA a avertizat că Putin ar putea folosi arme nucleare dacă se...
CIA a avertizat că Putin ar...

"Va spun cu regret: multe pacate mari au fost comise impotriva popoarelor native din America in numele Domnului". "Cer iertare cu smerenie, nu doar pentru pacatele Bisericii, ci si pentru crimele comise impotriva popoarelor native in cursul asa-numitei cuceriri a Americii".

Papa Francisc a tinut acest discurs la finalul vizitei sale in Bolivia, unde a sosit miercuri. Vineri, el va merge la inchisoarea boliviana Palmasola, cunoscuta pentru violente, dupa care va pleca in Paraguay. Francisc a fost uimit miercuri seara cand a primit de la Morales unul dintre cele mai neobisnuite cadouri: o sculptura din lemn care infatiseaza secerea si ciocanul - simbolul comunismului - iar pe ciocan figureaza imaginea lui Iisus rastignit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.