Uniunea Europeana nu isi poate permite intrarea Greciei in colaps financiar, crede ministrul elen al Finantelor, Yannis Varoufakis, acuzand de "terorism" Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

"Daca Grecia va intra in colaps financiar se vor pierde 1.000 de miliarde de euro... Sunt prea multi bani si nu cred Europa va permite asa ceva", a declarat Varoufakis intr-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo. "Ceea ce fac creditorii internationali cu Grecia poate fi numit intr-un singur fel: terorism. De ce ne forteaza sa inchidem bancile? Pentru a speria oamenii. Iar cand teroarea este generalizata, se numeste terorism", a spus Varoufakis.

"Uniunea Europeana si Fondul Monetar International spera ca majoritatea cetatenilor greci vor raspunde afirmativ la referendum pentru a putea umili in continuare poporul elen", a subliniat Varoufakis.

Premierul de extrema-stanga al Greciei, Alexis Tsipras, a decis organizarea unui referendum prin care grecii sa decida daca accepta masurile de austeritate propuse de creditorii tarii. Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International nu vor lua nicio decizie privind situatia din Grecia inainte de referendumul programat duminica. Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a incheiat marti, aceeasi zi in care statul elen trebuia sa faca plata catre FMI.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati. Actuala situatie de incapacitate de plati nu este o premiera pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai grava din istoria tarii. In 2012, economia Greciei a fost in incapacitate de plati tehnica, restructurand o datorie suverana de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvata de creditorii europeni. Acum, Grecia risca sa nu poata plati deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar sansele unei interventii europene sunt minime. Deocamdata, Grecia nu va intra oficial in incapacitate de plati doar pentru ca Fondul Monetar International ofera unei tari aflate in default tehnic o luna pana la constatarea oficiala a situatiei. Practic insa, pietele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventa. Grecia detine recordul privind amploarea unei incapacitati de plata a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolventei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) in anul 2008.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.