Rusia negociaza un contract cu armata din Armenia prin care sa-i furnizeze sisteme de rachete balistice tactice cu raza scurta de actiune de tip Iskander-M, a declarat o sursa militara, iar armamentul urmeaza sa fie livrat in 2016, relateaza agentia rusa de stat Tass in pagina electronica.

Furnizarea de armament - in special a unor rachete cu raza lunga de actiune - fostilor sateliti sovietici, releva intentia Moscovei de a continua sa influenteze Europa de Est si de a se extinde militar intr-o Europa mai dezbinata ca niciodata din cauza razboiului din Ucraina. "Contractul nu a fost semnat, negocierile sunt in curs", a declarat sursa citata de Tass. "Toate informatiile despre asemenea contracte sunt secrete", a adaugat aceeasi sursa.

Biroul de proiectare si constructii de masini (Konstruktorskoie Biuro Masinostroienia, KBM), principalul producator al sistemelor de tip Iskander, a anuntat anterior ca aceste sisteme nu vor fi exportate inainte de 2016, precizand ca au fost introduse pe o "lista de produse" care urmeaza sa fie vandute in strainattate.

Kazahstanul si-a exprimat intentia, la sfarsitul anului trecut, sa achizitioneze anumitor versiuni ale sistemului Iskander. O delegatie din Arabia Saudita a vizita in iunie targul de armament Armata-2015, la Moscova, pentru a negocia o eventuala achizitionare a acestui tip de rachete balistice.

Rusia - care a anexat peninsula ucraineana Crimeea, in aprilie 2014 si s-a implicat ulterior in razboiul din estul Ucrainei - a amplificat tensiunile intre Est si Occident, bazandu-se pe loialitatea unor foste republici sovietice precum Armenia si Belarus, scrie MEDIAFAX.

Vanzarile de armament ofera Moscovei o adevarata gura de aer, in contextul sanctiunilor care i-au fost impuse de catre Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) din cauza implicarii in criza ucraineana si care adancesc recesiunea din Rusia. Ieftinirea petrolului, in cursul acestui an, a afectat dur puterea de cumparare a Moscovei.

In afara de contractele din Europa, Moscova isi vinde echipamentele unor clienti ca India, Pakistanul, China si Iranul, spre nemultumirea Washingtonului si Bruxelles-ului, care negociaza in prezent o anulare a sanctiunilor financiare impuse Teheranului in schimbul unei limitari a programului nuclear iranian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.