Autoritatile americane au solicitat extradarea celor sapte oficiali ai FIFA care au fost arestati si incarcerati la Zurich in data de 27 mai, au anuntat oficialitatile elvetiene, joi, intr-un comunicat.

Potrivit autoritatilor din Elvetia, ambasada SUA la Berna a transmis la 1 iulie solicitarile de extradare, in termenul prevazut de tratatul semnat de cele doua tari cu privire la extradare. Solicitarile se bazeaza pe mandatele de arestare emise la 20 mai de Parchetul din New York, care suspecteaza persoanele in cauza ca au acceptat mita de peste 100 de milioane de dolari din partea unor reprezentanti ai mass-media si ai unor firme pentru drepturile de transmitere, de comercializare si de sponsorizare cu privire la turnee de fotbal din SUA si din America Latina. Aceste acte de coruptie, discutate si pregatite pe teritoriu american, au facut obiectul unor tranzactii financiare prin intermediul unor banci americane.

Politia din Zurich ii va audia pe cei sapte oficiali cu privire la solicitarile de extradare si le va acorda un termen de 14 zile pentru a lua pozitie, termen care poate fi prelungit cu inca 14 zile. In perioada urmatoare, autoritatile elvetiene vor hotari daca oficialii in cauza trebuie sa fie extradati. Deciziile de extradare pot fi atacate cu recurs la Tribunalul Penal Federal, scrie MEDIAFAX.

FIFA se confrunta cu un urias scandal de coruptie, dupa ce justitia americana a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepresedinti FIFA si sapte oficiali ai forului.

Sapte oficiali ai forului mondial au fost retinuti, la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justitie al SUA, in legatura cu fapte de coruptie: Jeffrey Webb (Marea Britanie), vicepresedinte al FIFA si presedinte al CONCACAF, Eduardo Li (Costa Rica), viitor membru al Comitetului Executiv al FIFA, Julio Rocha, insarcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas (Marea Britanie), atasat la cabinetul presedintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo (Uruguay), vicepresedinte al FIFA, Rafael Esquivel (Venezuela), membru al CONMEBOL, si Jose Maria Marin (Brazili), membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO.

Totodata, Parchetul elvetian a confiscat, la 27 mai, documente electronice de la sediul FIFA din Zurich, in cadrul urmaririi penale incepute cu privire la fapte, pentru "spalare de bani si management defectuos", in procesul de atribuire a organizarii Cupei Mondiale, editiile din 2018 Rusiei si 2022 Qatarului.

Citeste si:
Cele mai deocheate legi adoptate vreodată în lume
Cele mai deocheate legi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.