Confruntarea presedintelui rus Vladimir Putin cu Occidentul este "artificiala" si ea are scopul sa protejeze elita conducatoare din Rusia si sa distraga atentia de la un sistem corupt, a declarat fostul magnat Mihail Hodorkovski miercuri, la Consiliului Atlanticului, relateaza Reuters online.

"Actuala confruntare cu Occidental este absolut artificiala", a declarat el la acest grup de reflectie. "Racirea relatiilor a fost inspirata de cattre acele elite ruse care vor sa se mentina la putere", a subliniat Hodorkovski. "Ei au nevoie disperata de imaginea unui inamic care sa distraga atentia populatiei de la coruptia si ineficienta din cadrul puterii", a spus, cu ajutorul unui translator, cel care odinioara era cel mai bogat om din Rusia.

Imperiul lui Hodoekovski, din care facea parte acum defuncta companie petroliera Yukos, producea mai mult petrol decat Qatarul, inainte sa intre in conflict cu Putin si sa fie incarcerat pentru frauda si evaziune fiscala. Putin l-a gratiat in decembrie 2013. Hodorkovski, unul dintre cei mai vocali critici ai lui Putin, traieste in prezent in Elvetia, scrie MEDIAFAX. "Din nefericire, nu se poate vorbi despre nicio noua apropiere strategica, atat timp cat Putin ramane la putere", a subliniat Hodorkovski. "In Rusia a fost construit un sistem astfel incat orice decizie sa poata sa fie schimbata brusc, dupa bunul plac al unei persoane, care nu este controlata de niciun mecanism politic intern", a continuat el.

Intrebat daca ar candida pentru postul de presedinte al Rusiei, Hodorkovski a raspuns ca nu vrea sa "iroseasca intrebari care nu au nicio valoare practica in acest moment". Insa, a adaugat el, "mai devreme sau mai tarziu" va avea loc o schimbare a puterii in Rusia, iar Occidentul este necesar sa fie pregatit sa ajute tara sa se reintegreze rapid in sistemul global.

Acest lucru s-ar putea intampla facand Rusia membra a NATO si a Uniunii Europene (UE). Hodorkovski a mai spus ca este in interesul lui Putin sa "inghete" conflictul din estul Ucrainei. El a avertizat Washingtonul in privinta trimiterii de armament in Ucraina si a adaugat ca rusii cred deja ca razboiul de acolo este intre Rusia si Statele Unite. "Situatia va continua sa evolueze in aceasta directie, in cazul in care incepe sa fie trimis armament in Ucraina", a declarat el. "Apoi se pune intrebarea daca Statele Unite sunt pregatite sa intre in conflict si sa invinga, deoarece daca nu sunt pregatite de acest lucru, atunci se va interpreta ca America a pierdut", a subliniat Hodorkovski.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.