Rusia va fi nevoita sa suplimenteze capacitatile militare in Europa de Est, ca reactie la decizia Statelor Unite de a trimite armament greu in tarile baltice si in Romania, avertizeaza un oficial din cadrul Ministerului rus al Apararii.

Oficiali americani au declarat ca Pentagonul intentioneaza sa stationeze armament greu si 5.000 de militari in cateva state est-europene, in efortul de disuasiune a unei agresiuni ruse in Europa. Conform surselor citate, necesarul de echipament pentru 150 de militari va fi stationat in fiecare dintre cele trei tari baltice: Lituania, Letonia si Estonia. Echipamente suficiente pentru o companie sau un posibil batalion - aproximativ 750 de militari - vor fi stationate in Polonia, Romania, Bulgaria si posibil Ungaria, scrie MEDIAFAX.

In replica, generalul Iuri Iakubov, un oficial din cadrul Ministerului rus al Apararii, a declarat ca aceste masuri reprezinta "cele mai agresive actiuni ale Pentagonului si ale NATO" de dupa sfarsitul Razboiului Rece. "Rusia nu va avea alta optiune, decat cea a suplimentarii trupelor si capacitatilor militare pe flancul vestic", a atras atentia Iakubov, citat de Interfax.

Potrivit oficialului militar, Rusia ar urma sa trimita tancuri, sisteme de artilerie si unitati aeriene in apropierea statelor est-europene membre NATO. De asemenea, va fi accelerat ritmul instalarii rachetelor Iskander in enclava rusa Kaliningrad si vor fi trimise trupe suplimentare in Belarus, potrivit Reuters. Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei Rusiei, a evitat comentariile pe aceasta tema. "Nu exista declaratii din partea Statelor Unite, astfel ca deocamdata nu pot comenta. Vom comenta daca va fi transmis un comunicat oficial din partea Washingtonului", a spus Peskov.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.