Phenianul a acuzat vineri Washingtonul ca utilizeaza antrax contra Coreii de Nord si a cerut Consiliului de Securitate al ONU sa ancheteze "programele de arme biologice" ale SUA, dupa ce un esantion de antrax activ a fost trimis unei baze americane din Coreea de Sud, relateaza Reuters.

Esantioane de antrax activ, care poate fi folosit ca arma biologica, au fost trimise in mod neglijent catre Australia, Canada, Marea Britanie, Coreea de Sud, Japonia si spre laboratoare din 19 state americane si Washington, a anuntat recent Pentagonul. "Statele Unite nu doar poseda arme mortale de distrugere in masa, dar ele si incearca sa le foloseasca in actuala disputa contra noastra", a mentionat ambasadorul Coreei de Nord la ONU, Ja Song Nam, intr-o scrisoare trimisa secretarului general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon.

Coreea de Nord "cere ferm Consiliului de Securitate al ONU sa trateze problema transporturilor de antrax activ pentru a investiga programele de arme biologice ale Statelor Unite", se arata in scrisoare, care dateaza din 4 iunie. Vineri, Pentagonul a adaugat Japonia pe lista tarilor care au primit esantioane de antrax activ de la armata americana, scrie MEDIAFAX.

Mostrele de antrax au fost trimise in 2005 catre Camp Zama, o baza militara americana situata la aproximativ 40 de kilometri sud-vest de Tokyo, si distruse in 2009, a anuntat purtatorul de cuvant al Departamentului Apararii, colonelul Steve Warren. "Este important sa retineti ca in prezent nu exista niciun esantion de antrax activ sau inactiv in Japonia", a subliniant Warren. Pentagonul a demarat o investigatie pentru a determina cauzele acestui incident.

Cel putin 31 de persoane - 23 de angajati guvernamentali si 8 civili - au primit tratament antibiotic preventiv, potrivit Pentagonului. Insa oficialii americani insista ca nu exista niciun pericol pentru sanatatea publica, pentru ca toate transporturile de antrax s-au efectuat cu respectarea masurilor de siguranta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.