Un model foarte rar de cronofon, stramos al cinematografului cu sonor, a fost vandut cu 1.240.000 de euro (taxe incluse) la o licitatie organizata duminica, in orasul francez Tours, informeaza lefigaro.fr.

Inventat de Léon Gaumont in 1902, dispozitivul a fost achizitionat de un reprezentant al companiei Gaumont. Licitatia a fost una extrem de disputata, intre compania Gaumont si un colectionar mexican, fiind in cele din urma castigata de reprezentantul firmei franceze, care a licitat prin telefon, relateaza MEDIAFAX. "Este o adevarata nebunie, s-a stabilit un record mondial de pret pentru un aparat de cinema", a declarat comisarul licitatiei, Aymeric Rouillac, la finalul acestei licitatii, care a fost organizata in castelul Artigny din apropiere de orasul francez Tours.

"Dispozitivul este singurul din lume care a ramas intreg, fiind conservat alaturi de toate accesoriile sale: cutiile componente si continutul acestora, afise, 14 fonoscene, dintre care sapte cu discurile aferente, si 10 filme mute", a adaugat aceeasi sursa.

Cumparat la inceputul anului 1912 cu 8.330 de franci de aur, acest cronofon avea un pret estimativ de 1 milion de euro. Alcatuit din patru cutii principale si cantarind in total 450 de kilograme, dispozitivul a ramas in proprietatea cumparatorului sau originar din Tours, Charles Proust, care voia sa faca avere cu ajutorul unui turneu prin mai multe orase din Mexic, unde intentiona sa proiecteze diverse scene fotografice. Modelul vandut la licitatie functioneaza cu curent continuu de 70, 110 si 220 volti.

Sunetul, inregistrat pe un fonograf si amplificat cu ajutorul unei pompe cu aer, este sincronizat cu imaginea de pe pelicula prin intermediul unui aparat denumit "sef de orchestra". Doar 50 de astfel de aparate au fost fabricate pe plan mondial, in special in cateva tari europene, Canada, Statele Unite, Mexic, India, Australia si Japonia, potrivit inventatorului sau, Léon Gaumont.

Citeste si:
Ținute office pentru antreprenoare: 4 recomandări utile
Ținute office pentru...

Charles Proust a filmat in Mexic cateva scene cu acest cronofon, inainte ca "aventura" sa de pe continentul american sa fie intrerupta de izbucnirea Revolutiei mexicane. Echipa primului cinematograf cu sonor din America Latina a ajuns pe 30 septembrie 1912 in Cuba, unde a facut o escala la Havana, si, apoi, in Costa Rica, pe 7 martie 1913. Cronofonul a revenit apoi in Franta, unde a ramas in proprietatea familiei Proust pana la punerea sa in vanzare in 2015, la peste un secol dupa "aventurile" sale pe taramuri latino-americane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.