Premierul Bulgariei Boiko Borisov s-a laudat ca tara sa intrece Romania atat in privinta luptei impotriva coruptiei, cat si in absorbtia fondurilor europene, in contextul in care premierul roman Victor Ponta este urmarit penal.

Intr-un interviu acordat luni postului Nova TV, Borisov a subliniat ca autoritatea procurorilor este "absolut independenta", citand procese impotriva fostului ministru de Interne Tvetan Tvetanov ca exemplu edificator in acest sens.

El a declarat ca nu este necesar sa se initieze procese "nemotivate" impotriva fostilor premieri Plamen Oresarski si Serghei Stanisev doar pentru ca sa se arate ca asupra procurorilor nu se exercita o influenta externa nedorita, apreciind ca acest lucru ar insemna o "vanatoare de vrajitoare".

Premierul bulgar a insistat ca procurorul-sef este independent si ca nu are nevoie sa aresteze niciun oficial de rang inalt pentru a dovedi acest lucru, scrie MEDIAFAX.

Borisov, citat de site-ul dnevnik.bg, a argumentat ca cea mai concreta dovada a succesului luptei impotriva coruptiei este cresterea veniturilor la buget. In ceea ce priveste reforma judiciara, el a subliniat ca nu este vorba doar de o initiativa a ministrului justitiei, ci a intregului Guvern. Constitutia poate fi modificata pentru a deschide calea unei reformari a sistemului judiciar, a mai declarat Borisov, apreciind ca acesta este un lucru necesar.

Cu privire la referendumuri, Borisov a spus ca pragul de validare a ramas ridicat cu scopul de a impiedica astfel de consultari pe teme populiste. In opinia sa, un numar de partide populiste abia asteapta sa profite de pe urma scaderii pragului de validare a referendumurilor.

Borisov a anuntat ca nu intentioneaza sa inlocuiasca ministri si candidati la functia de primar din cadrul Partidului pentru dezvoltarea europeana a Bulgariei (GERB, de centru-dreapta, la putere) in orasele mari, in care vor candida actualii primari, in alegerile locale din toamna.

El a anuntat ca GERB ii va nominaliza pe actualii primari ai Sofiei Iordanka Fandakova, Varnei Ivan Portnih, Burgasului Dimitar Nikolov si Plovdivului Ivan Totev pentru noi mandate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.