Moscova s-ar putea retrage din Tratatul privind Fortele nucleare cu raza medie de actiune (INF) daca Statele Unite vor stationa in Europa rachete indreptate spre tinte din Rusia, a declarat vineri senatorul rus Viktor Ozerov.

"Daca Statele Unite decid sa-si sporeasca dispozitivele militare in Europa de Est si aceste dispozitive sunt indreptate impotriva Rusiei, aceasta va avea suficiente forte si mijloace pentru a da un raspuns adecvat: de la iesirea efectiva din Tratatul INF, pana la consolidarea bateriilor de sisteme cu rachete Iskander de-a lungul frontierelor sale occidentale", a afirmat Ozerov, care este presedintele Comisiei pentru Aparare si Securitate din Senatul rus. El a mentionat ca Rusia isi respecta integral angajamentele asumate in cadrul Tratatului INF si ca Washingtonul recunoaste deschis ca nu are nicio dovada a incalcarii acestui document de catre Moscova. Senatorul a apreciat ca este absurd ca Rusia sa fie amenintata cu stationarea de rachete in Europa. "Santajul ar fi absurd in contextul actual in care Rusia poseda o triada puternica de arme nucleare", a precizat el.

"Potentialul fortelor armate ruse este in masura sa contracareze orice amenintare", a conchis senatorul Ozerov.

Agentia Associated Press a relatat joi ca administratia Obama analizeaza o serie de raspunsuri agresive fata de presupusa incalcare de catre Rusia a unui tratat din perioada Razboiului Rece, inclusiv sa stationeze rachete cu lansare de la sol in Europa care pot distruge preventiv armament rusesc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.