International3 Iunie 201512:33

Lectura de un minut

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a informat marti ca PE restrictioneaza accesul liber in institutie al ambasadorului rus si al altui diplomat si suspenda participarea la Comisia de cooperare parlamentara UE-Rusia, dupa ce Moscova a intocmit o lista neagra cu oficiali europeni.

"In urma publicarii unei liste negre cu oficiali si politicieni europeni, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, l-a informat astazi pe ambasadorul rus la UE ca, in conditiile in care autoritatile ruse nu au reusit sa asigure transparenta deciziilor lor, in conformitate cu legislatia internationala si obligatiile legale, si nici sa acorde persoanelor vizate dreptul la aparare sau apel, el considera ca este justificat sa ia masurile adecvate in replica", informeaza un comunicat al PE, scrie MEDIAFAX.

Prin urmare, in asteptarea anularii listei negre, Parlamentul European va restrictiona accesul liber in institutie al ambasadorului rus si al altui diplomat si va evalua cererile de acces din partea unor membri ai Dumei si ai Consiliului Federatiei (cele doua Camere ale Parlamentului rus) de la caz la caz. De asemenea, PE suspenda participarea la Comisia de cooperare parlamentara UE-Rusia. Mai multe ambasade ale tarilor UE de la Moscova au primit, joi, o lista neagra cu numele a 89 de politicieni din 17 state UE carora li se interzice intrarea in Rusia.

Pe lista, primita si de Ambasada Romaniei la Moscova, se afla cinci cetateni romani: Iulian Chifu, fostul consilier al presedintelui Traian Basescu, Eugen Tomac, liderul Partidului Miscarea Populara, Gheorghe Hategan, director general adjunct la Transgaz, Adrian Cioroianu, avizat recent pentru postul de delegat permanent pe langa UNESCO, si Tiberiu-Liviu Chodon, comandor al Fortelor Navale Romane.

Pe lista mai apar, printre altii, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, Jerzy Buzek, fostul presedinte al Parlamentului European, vicepremierul britanic Nick Clegg, John Sawers, fost director al MI6, si Stefan Fule, fost comisar european pentru extindere.

Citeste si:
Rusia testeaza noul vaccin impotriva coronavirusului pe animale
Rusia testeaza noul vaccin...

Totodata, lista cuprinde europarlamentari si lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franta, Grecia si Finlanda.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.