Secretarul american al Apararii Ashton Carter a indemnat China, in cadrul Dialogului Shangri-La, sa "inceteze imediat" si pe termen lung expansiunea in zone care fac obiectul unor dispute teritoriale intre state riverane la Marea Chinei de Sud, relateaza CNN.

Un avion american de supraveghere, care a survolat saptamana trecuta insule pe care China le construieste in regiune, a fost avertizat de opt ori de catre Marina chineza sa paraseasca zona. Oficiali americani sunt ingrijorati de militarizarea unora dintre aceste insule artificiale si incearca sa atraga atentia publicului asupra acestui lucru.

"Statele Unite sunt profund ingrijorate de ritmul si amploarea expansiunii in Marea Chinei de Sud, de perspectiva unei continuari a militarizarii si potentialul acestor activitati de a spori riscul unei erori de judecata sau unui conflict intre statele" implicate in dispute, a declarat Carter in fata expertilor internationali care participa la reuniune. Relatiile dintre China si tari vecine ca Vietnamul, Filipine, Coreea de Sud si Japonia sunt tensionate din cauza acestor dispute teritoriale vizand dreptul de exploatare a unor resurse naturale de pe fundul oceanic.

Unele dintre aceste tari au construit, la randul lor, insule artificiale. Insa Carter a criticat doar Beijingul. "O tara a mers mult mai departe si mai repede decat celelalte, iar aceasta tara este China. China a revendicat peste 800 de hectare, mai mult decat toate celelalte (tari) reclamante la un loc si mai mult decat in intreaga istorie in regiune. Iar China a facut acest lucru in ultimele 18 luni", a subliniat secretarul american. Multe dintre insulele artificiale ale Chinei sunt mai aproape de coastele vecinilor sai decat de ale sale, scrie MEDIAFAX.

Carter a indemnat toate tarile implicate in aceste dispute teritoriale sa inceteze imediat expansiunea teritoriala si sa puna capat militarizarii regiunii. Fostul director adjunct al CIA Michael Morell a declarat saptamana aceasta pentru CNN ca aceasta confruntare prezinta un risc "absolut" de izbucnire, in viitor, a unui eventual razboi intre Statele Unite si China.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Statele Unite intentioneaza sa supravegheze aerian mai indeaproape aceste insule artificiale si sa trimita nave de razboi in misiuni de patrulare in apropiere, in cadrul unei noi prezente militare, mai robuste, in regiune. Aceasta face parte din politica strategica si economica a presedintelui american Barack Obama cu privire la Asia.

Carter si-a exprimat ingrijoarea cu privire la posibilitatea izbucnirii unor conflicte si a declarat ca solutiile sunt limitate. "Stim cu totii ca nu exista o solutie militara la disputele (teritoriale) din Marea Chinei de Sud", a subliniat el. In schimb, secretarul american al Apararii a indemnat la consolidarea eforturilor diplomatice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.