Administratia Obama a scos vineri Cuba de pe lista statelor care sponsorizeaza terorismul, un pas crucial catre normalizarea relatiilor dintre Washington si Havana si ultima evolutie in cadrul eforturilor presedintelui american de a dezgheta relatiile dintre cele doua tari, relateaza NYT online.

Secretarul de Stat John Kerry a anulat desemnarea Cubei ca sponsor al terorismului, la 45 de zile dupa notificarea Congresului, pe 14 aprilie, cand Obama si-a anuntat intentia de a scoate Cuba de pe lista. Decizia "reflecta evaluarea noastra potrivit careia Cuba indeplineste criteriile legale pentru anulare", a declarat Jeff Rathke, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, citat intr-un comunicat.

"Statele Unite au ingrijorari si dezacorduri semnificative cu privire la o gama larga de politici si actiuni ale Cubei, insa acestea nu tin de criterii relevante privind anularea desemnarii unui stat ca sponsor al terorismului", a adaugat el.

Decizia a fost luata in contextul unor semne de dificultate in negocierile dintre oficiali americani si cubanezi vizand deschiderea istorica anuntata de catre presedintele american Barack Obama in decembrie. In pofida optimismului generalizat, ei nu au reusit sa ajunga saptamana trecuta la un acord asupra restabilirii relatiilor diplomatice si deschiderii de ambasade in capitalele celor doua tari, scrie MEDIAFAX.

Cu toate acestea, scoaterea Cubei de pe lista - pe care au mai ramas Iranul, Sudanul si Siria - reprezinta un pas important in eforturile lui Obama de a depasi ostilitatile din perioada Razboiului Rece care au marcat relatiile cu Statele Unite timp de o jumatate de secol. Cubanezii au perceput introducerea tarii lor pe aceasta lista, in 1982, ca pe o pata pe imaginea tarii si ca pe un obstacol practic care a afectat capacitatea Cubei de a lucra cu banci americane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.