Cetatenii europeni rezidenti in Marea Britanie, care au dreptul sa voteze in alegerile europene, nu vor putea sa voteze in cadrul referendumului cu privire apartenenta tarii la Uniunea Europeana (UE), relateaza Sky News in pagina electronica.

Premierul britanic David Cameron a stabilit regulile cu privire la cine este eligibil sa participe la referendumul cu privire la ramanerea sau nu a tarii in UE si un calendar diplomatic "ametitor" pentru a se asigura ca planurile sale cu privire la o reforma la Bruxelles sunt adoptate rapid.

Downing Street a anuntat ca referendumul urmeaza sa fie organizat dupa aceleasi reguli ca alegerile generale - adica au dreptul sa voteze britanicii, irlandezii si cetatenii din cadrul Commonwealth cu varsta peste 18 ani care locuiesc in Marea Britanie, dar si britanicii care locuiesc in strainatate de cel putin 15 ani, scrie MEDIAFAX.

Insa, cetatenii statelor membre UE care locuiesc in Marea Britanie - care au dreptul ca voteze in alegerile europene - nu au dreptul sa participe la referendum. Proiectul de lege cu privire la acest referendum urmeaza sa se afle in centrul discursului reginei, miercuri.

Textul urmeaza sa treaca destul de usor in Parlament, dupa ce Partidul Laburist a decis sa nu se mai opuna proiectului. Conducerea laburista a ales sa evite infrangerea pe care ar fi suferit-o incercand sa blocheze proiectul si sa se concentreze, in schimb, asupra campaniei in favoarea ramanerii Marii Britanii in Uniunea Europeana.

Intre timp, premierul britanic continua un tur al capitalelor europene, in incercarea de a obtine reforma care, crede el, va face Uniunea mai acceptabila pentru britanici.

Cameron urmeaza ca joi sa discute cu premierul danez Helle Thorning Schmidt, cu premierul olandez Mark Rutte, iar apoi sa ia cina cu presedintele Francois Hollande la Palatul Elysee, la Paris. El se va intalni vineri, la Varsovia, cu premierul polonez Eva Kopacz, iar apoi cu Angel Merkel la Berlin. In urmatoarele doua saptamani Cameron urmeaza sa se intalneasca fata in fata cu toti omologii sai europeni. Dupa aceea, la summitul UE programat la sfarsitul lui iunie, va afla daca acestia sunt pregatiti sau nu sa accepte ceea ce propune.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.