Andrzej Duda, candidatul partidului Dreptate si Justitie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, se claseaza pe primul loc in scrutinul prezidential din Polonia, cu 53%, conform sondajelor efectuate la iesirea de la urne.

Daca estimarile la iesirea de la urne vor fi confirmate de rezultatele oficiale, Andrzej Duda, in varsta de 43 de ani, va deveni noul presedinte al Poloniei. El a castigat in mod surprinzator primul tur de scrutin, cu 34,7%.

Presedintele in exercitiu al Poloniei, Bronislaw Komorowski, in varsta de 62 de ani, ar fi obtinut 47% din voturi in al doilea tur. Rata participarii la vot ar fi de 56,1%. Komorowski a devenit presedintele Poloniei in urma cu cinci ani, dupa ce predecesorul sau, Lech Kaczynski, a murit intr-un accident aviatic. Duda este un eurosceptic moderat care favorizeaza sprijinul statului pentru persoanele aflate in situatie dificila. El s-a bazat pe milioanele de polonezi care afirma ca nu simt beneficiile celor 25 de ani de crestere economica aproape neintrerupta din Polonia.

Presedintele Poloniei are puteri limitate, dar este comandantul suprem al fortelor armate si poate respinge noile legi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.