Relatiile Uniunii Europene cu tarile din Parteneriatul Estic vor continua, in mod etapizat, a declarat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, sugerand ca Republica Moldova, Ucraina si Georgia nu au perspective clare de integrare europeana.

Republica Moldova, Ucraina si Georgia au cerut perspective clare de aderare la Uniunea Europeana, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic, desfasurat la Riga.

"Uniunea Europeana este un partener de lunga durata: parteneriatul nostru si summitul de la Riga nu sunt despre decizii cruciale sau despre asumarea unor pasi uriasi; relatiile noastre sunt construite pe vointa libera, respect si egalitate. Relatia noastra va merge inainte pas cu pas
", a declarat Donald Tusk, citat de Euronews. Ucraina, Georgia si Republica Moldova spera sa adere la Uniunea Europeana la un moment dat, in timp ce Armenia, Azerbaidjan si Belarus nu au aspiratii europene.

Premierul Ucrainei, Arseni Iateniuk, i-a indemnat pe liderii europeni, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic, sa nu se teama de Rusia, insistand pentru continuarea extinderii Uniunii Europene. "Trebuie sa actionati in mod indraznet si intelept. Nu va temeti de Rusia. Rusia trebuie sa se teama de voi, de noi toti. Nu va temeti de cuvantul «extindere». Cu cat suntem mai multi, cu atat suntem mai puternici, cu atat vom avea mai mult succes si mai multe oportunitati pentru natiunile noastre", le-a transmis Iateniuk liderilor Uniunii Europene, reuniti la Riga pentru summitul Parteneriatului Estic.

Republica Moldova, Ucraina si Georgia au semnat acorduri de asociere cu Uniunea Europeana anul trecut, iar acum cer o recunoastere explicita ca intr-o zi vor deveni membre ale Blocului comunitar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.