Cancelarul Angela Merkel a insistat ca este necesar ca Germania sa coopereze cu agentiile americane de informatii, in urma unor dezvaluiri potrivit carora Berlinul a ajutat Washingtonul sa spioneze lideri si companii din Uniunea Europeana.

Guvernul german este supus unor presiuni tot mai puternice in urma acestor acuzatii. Unii analisti se asteapta ca Merkel sa nu fie afectata de scandal, in contextul in care ministrul german de Interne este cel vizat de tirurile opozitiei si presei in legatura cu "scandalul BND-NSA".

Merkel a insistat luni ca Serviciul german de informatii (BND) este "sub control" si si-a reiterat promisiunea de a depune marturie in Comisia parlamentara care ancheteaza activitatile Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA), dupa ce a fost indemnata sa faca acest lucru.

"Indeplinirea responsabilitatilor in cadrul lupei privind combaterea amenintarii terorismului international necesita colaborarea cu alte agentii, incepand cu NSA", a spus sefa Guvernului german. Ea a promis anterior sa "clarifice" relatia dintre cele doua agentii de spionaj.

Ministrul german de Interne Thomas de Maiziere - fost sef de Cabinet al lui Merkel in perioada 2005-2009 si insarcinat cu supervizarea serviciilor de informatii - a declarat saptamana trecuta ca va raspunde tuturor intrebarilor care-i vor fi adresate in Comisia parlamentara, in cadrul unei noi anchete declansate de scandal.

Presa germana a dezvaluit ca NSA a cerut BND sa spioneze nu doar comunicatiile online, telefonice si de alt fel ale unor suspecti de terorism, ci si ale gigantului francez Airbus, presedintiei Frantei si Comisiei Europene (CE).

In centrul scandalului se afla problema daca Maiziere a mintit Parlamentul german atunci cand a declarat, pe 14 aprilie, ca nu avea cunostinta de presupusul spionaj economic practicat de catre Statele Unite si nici de implicarea Berlinului in aceste practici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.