Bulgaria se afla cu mult in urma Romaniei in privinta aderarii la zona euro, care garanteaza o mai buna supervizare bancara si stabilitate financiara, apreciaza o experta bulgara, relateaza site-ul Novinite.com.

Banca centrala a Romaniei se concentreaza asupra "educatiei financiare in perioada de criza si pregatirii tarii pentru adoptarea (monedei) euro", a declarat profesoara Tatiana Hubenova de la Academia Bulgara de Stiinte pentru cotidianul Sega.

Romania a parcurs deja etape ale unei armonizari mai mari cu exigentele aderarii la Uniunea bancara europeana, apreciaza experta. De asemenea, Romania a inregistrat rezultate bune in privinta stabilitatii monetare si educatiei financiare, a adaugat ea. Romania si-a stabilit ca obiectiv sa adere la zona euro in 2020, scrie MEDIAFAX.

Guvernul bulgar si-a exprimat de asemenea dorinta de a intra in "camera de asteptare" a zonei euro. Bulgaria indeplinea, in urma cu mai multi ani, criteriile tehnice de aderare la zona euro, si anume un deficit bugetar sub 3%, inflatia sub 2% si raportul indatorare-PIB sub 60%. Insa Uniunea Europeana solicita, in plus, inclusiv Sofiei, educatie financiara. Iar in ceea ce priveste criteriile tehnice, in prezent Bulgaria nu-l respecta pe cel referitor la deficitul bugetar, care depaseste 3%, potrivit site-ului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.