Presedintele american Barack Obama a condamnat, marti, violentele de la Baltimore, evocand "o criza latenta" in Statele Unite intre politie si populatia de culoare, relateaza BBC News Online.

Barack Obama a criticat aspru "o violenta fara sens" generata de "o mana de oameni". Cei care au stat la originea ciocnirilor de luni "ar trebui tratati ca infractori", a subliniat el, apreciind ca nu poate fi vorba de "un protest". "Este vorba de o criza latenta. Nu este nimic nou si nu trebuie sa pretindem ca este nou", a precizat Obama, cerand politiei si populatiei de culoare sa recurga la "introspectie".

Aproape 200 de persoane au fost arestate in cursul ciocnirilor care au avut loc intre manifestanti si politie, luni, la Baltimore, dupa funeraliile lui Freddie Gray, un tanar afroamerican care a murit pe 19 aprilie, la o saptamana dupa ce a fost retinut. Aproximativ 15 politisti au fost raniti in cursul ciocnirilor, sase dintre ei fiind in stare grava. Manifestantii au incendiat aproximativ 15 cladiri si 144 de vehicule in cartierul West Baltimore, au precizat marti autoritatile locale. De asemenea, ei au devastat si jefuit magazine, farmacii si un centru comercial. Guvernatorul statului Maryland, republicanul Larry Hogan, a decretat luni stare de urgenta si a impus restrictii de circulatie de la ora 22.00 si pana la ora 05.00 timp de o saptamana, incepand de marti, relateaza MEDIAFAX.

Freddie Gray, care avea 25 de ani, a decedat pe 19 aprilie, la o saptamana dupa ce fusese retinut de politie, avocatul familiei afirmand ca decesul a survenit din cauza unui traumatism suferit la coloana vertebrala in timp ce se afla in custodia fortelor de ordine. Tanarul afroamerican fusese retinut din motive nedezvaluite, pe 12 aprilie, dupa ce a fugit de politie. Nu este clar cand a fost ranit acesta, dar decesul lui a fost confirmat pe 19 aprilie de Centrul Medical al Universitatii din Maryland. Politia a deschis o ancheta care ar trebui sa se incheie pana vineri. Sase politisti au fost suspendati din functie in urma acestui incident. Departamentul Justitiei a deschis de asemenea o ancheta asupra unei posibile incalcari a drepturilor civile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.