Procurorii italieni considera ca scufundarea ambarcatiunii cu imigranti, la sfarsitul saptamanii trecute, in Marea Mediterana, a fost cauzata accidental de capitanul vasului, care s-a apropiat de o nava comerciala mai mare venita in ajutor, relateaza BBC News Online.

Capitanul vasului care s-a scufundat duminica, provocand moartea a peste 800 de persoane, tunisianul Mohammed Ali Malek, in varsta de 27 de ani, si un membru al echipajului, sirianul Mahmud Bikhit, in varsta de 25 de ani, au fost arestati luni. Capitanul Malek a fost acuzat de provocarea unui naufragiu, omucideri si complicitate la imigratie clandestina. Bikhit a fost acuzat doar de complicitate la imigratie clandestina. Cei doi vor comparea in instanta vineri.

Procurorii italieni afirma ca exista doua cauze ale naufragiului. Ei afirma ca Malek a incercat sa se apropie de nava sosita in ajutor si "a cauzat accidental coliziunea intre vasul de pescuit de mici dimensiuni si nava comerciala mai mare". Cea de-a doua cauza este "supraaglomerarea vasului de pescuit; astfel, ambarcatiunea s-a dezechilibrat din cauza manevrei gresite, determinandu-i pe imigrantii de la bord sa se mute. Ulterior s-a scufundat", scrie MEDIAFAX.

Procurorul sef Giovanni Salvi a afirmat ca bilantul urias al tragediei este rezultatul numarului mare de imigranti care erau inchisi in cala ambarcatiunii. Un val de imigranti ilegali incearca sa ajunga pe tarmurile Uniunii Europene, in special in Italia si Malta. Ei fug din calea unor conflicte, a reprimarii si saraciei din tari din Africa si Orientul Mijlociu. Cel putin 1.500 de persoane s-au inecat in Mediterana de la inceputul acestui an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.