Un cutremur cu magnitudinea de 7,5 s-a produs luni in largul statului Papua Noua Guinee, generand o scurta avertizare de tsunami pentru zonele de coasta din Pacificul de Sud si Insulele Solomon din apropiere, relateaza Bloomberg.
Cutremurul s-a produs la 55 de kilometri sud-est de Kokopo, capitala provinciei East New Britain, unde locuiesc aproximativ 26.000 de persoane, potrivit institutului american de geofizica USGS. Centrul de avertizare in caz de tsunami din Pacific, care initial a emis o avertizare privind posibile valuri cu o inaltime de trei metri, a anuntat ulterior ca amenintarea a trecut.

"Am simtit cutremurul timp de cinci minute", a declarat Mika Tuva, angajata la hotelul Rabaul, care nu a fost avariat. "Am crezut ca erupe iarasi vulcanul", a adaugat ea prin telefon, referindu-se la eruptia din 1994 care a condus la evacuarea orasului Rabaul, cu 8.000 de locuitori.


Aeroportul din Rabaul nu a suferit pagube, iar zborurile au aterizat conform programului, a declarat prin telefon ofiterul Joe Tamlik.
Papua Noua Guinee este situata la jonctiunea a trei placi tectonice si este afectata frecvent de cutremure care uneori genereaza tsunami. Seismul de luni s-a produs la o adancime de 40 de kilometri, a precizat USGS. Acesta a fost resimtit si in Insula Lihir, la circa 130 de kilometri nord, unde se afla o mina de aur operata de Newcrest Mining Ltd.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.