Prioritatile lui Barack Obama, privind Orientul Mijlociu sunt "esuate", iar "problemele personale" ale liderului american cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, sau comportamentul "delirant" afecteaza relatia intre cele doua tari, considera senatorul republican John McCain.
"Sunt convins ca Barack Obama lasa o problema personala pe care o are cu premierul Benjamin Netanyahu sa stea in fata obiectivelor comune. Fie se intampla asta, fie este delirant. Nu sunt sigur care dintre ele", a spus senatorul republican de Arizona intr-un interviu acordat CNN, scrie MEDIAFAX.

"Este incredibil cat de esuate sunt prioritatile presedintelui Obama", a adaugat McCain.

Referindu-se la criticile lui Obama fata de atitudinea lui Netanyahu in campania electorala din Israel, McCain a precizat: "Cea mai mica dintre probleme este ce a spus Bibi Netanyahu in campania electorala. Paleste ca semnificatie in fata situatiei care continua sa se deterioreze in Orientul Mijlociu, punand America in pericol".

Presedintele SUA, Barack Obama, a sugerat sa ar fi dezamagit de atitudinea premierului israelian Benjamin Netanyahu, afirmand, intr-un interviu acordat Huffington Post, ca tinde sa creada ca liderul israelian nu va permite crearea unui stat palestinian in timpul noului mandat. "Il credem pe cuvant pe Benjamin Netanyahu ca nu va permite infiintarea unui stat palestinian pe parcursul noului mandat, astfel ca ne gandim ce alte optiuni sunt disponibile pentru a ne asigura ca nu vom asista la o situatie haotica in Orientul Mijlociu", a declarat Obama. Presedintele SUA a evitat sa spuna daca Statele Unite vor continua sa blocheze in Consiliul de Securitate ONU eforturile Autoritatii Palestiniene in vederea crearii unui stat. "I-am spus premierului Netanyahu ca ii va fi dificil sa gaseasca o cale prin care sa fie credibil in privinta negocierilor israelo-palestinene. I-am spus premierului israelian ca discursurile pe care le-a avut in ultimele zile de campanie intra in contradictie cu linia traditionala din Israel. Pentru ca, desi Israelul este construit pe bazele teritoriale ale istoriei poporului evreu si este nevoie de o patrie evreiasca, democratia israeliana are ca premisa tratarea in mod egal si corect a tuturor grupurilor etnice", a subliniat Obama, dupa ce Benjamin Netanyahu a avut in campanie un discurs impotriva etnicilor arabi israelieni.

Dupa ce a afirmat in campania electorala ca se va opune crearii unui stat palestinian, premierul Israelului a incercat sa isi nuanteze declaratiile, afirmand ca vrea "o solutie axata pe coexistenta a doua state" in conflictul israelo-palestinian, insa "in alte circumstante". "Nu vreau o solutie axata pe un singur stat (cel israelian - n.red.). Vreau o solutie viabila, politica, axata pe coexistenta a doua state. Insa, pentru a se ajunge la aceasta situatie, circumstantele trebuie sa se schimbe", spus Netanyahu, al carui partid - Likud - s-a clasat pe primul loc in scrutinul parlamentar israelian si va forma guvernul. Benjamin Netanyahu promisese in ultima zi de campanie electorala ca, daca va reusi sa se mentina in functie, palestinienii nu vor putea crea un stat. "O retragere israeliana din teritorii... nu ar facilita crearea unui stat palestinian, ci ar face loc extremistilor din grupul Stat Islamic", avertiza Netanyahu, potrivit cotidianului Maariv. In plus, liderul israelian anunta ca a aprobat extinderea unei colonii situate in apropiere de Ierusalim, intr-o zona disputata cu palestinienii. Netanyahu a prezentat harta noii colonii - Har Homa -, unde ar urma sa fie construite 6.000 de locuinte.

Relatia dintre Barack Obama si Israel este afectata de multi ani, pe fondul disensiunilor privind modul de solutionare a conflictului israelo-palestinian si in contextul negocierilor marilor puteri cu Iranul pe tema programului nuclear iranian. Netanyahu a cerut Statelor Unite sa aiba o atitudine dura fata de Iran, tara considerata o amenintare pentru securitatea Israelului. Recent, criza dintre Israel si Administratia Obama s-a amplificat, in contextul in care presedintele Camerei Reprezentantilor din SUA, republicanul John Boehner, l-a invitat pe premierul Netanyahu sa rosteasca un discurs in Congres, in plina campanie electorala israeliana, spre nemultumirea Administratiei Barack Obama.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.