Inmultirea si raspandirea cu repeziciune a cazurilor de pojar in Statele Unite, dupa ce o persoana infectata a vizitat parcul de distractii Disneyland in decembrie 2014, au fost in mare parte alimentate de parintii care refuza sa-si vaccineze copiii, potrivit unui studiu citat de theguardian.com.

Desi persoana de la care a pornit seria de cazuri de pojar nu a fost inca identificata, autoritatile suspecteaza ca epidemia s-a declansat dupa ce un turist strain bolnav a vizitat parcul tematic Disneyland din sudul Californiei in a doua jumatate a lunii decembrie. De atunci, au fost confirmate 145 de cazuri de pojar in sapte state americane si trei tari, toate legate de imbolnavirile de la Disneyland, potrivit Centrului de prevenire si control al bolilor (CDC). "Aceasta analiza preliminara sugereaza ca nerespectarea standardelor de vaccinare este cel mai probabil cauza epidemiei de cazuri de pojar din 2015", au scris autorii studiului intr-un articol stiintific publicat saptamana aceasta in revista JAMA Pediatrics.

Folosind date obtinute in timpul aparitiei cazurilor de pojar de la inceputul anului, echipa de experti a descoperit ca pacientii proveneau din regiuni in care rata de vaccinare era cu mult mai mica decat pragul minim recomandat pentru a asigura protectia tuturor membrilor comunitatii. Acest prag minim este de obicei de 95%. Rata de vaccinare in randul persoanelor expuse pojarului in timpul epidemiei a fost probabil intre 50% si maximum 86%, potrivit studiului. "Chiar si cele mai mari rate de vaccinare estimate din cadrul modelului nostru s-au situat mult sub acest prag minim recomandat", au precizat cercetatorii.

Desi rata de vaccinare la nivel national impotriva pojarului, oreionului si rubeolei este de circa 92% in Statele Unite ale Americii, exista comunitati cu grupuri de copii care nu sunt vaccinati deloc sau doar partial, unde o epidemie este mult mai probabil sa se produca. Expertii spun ca pragul ridicat privind vaccinarea necesara imunitatii de grup - ideea potrivit careia o comunitate cu un grad ridicat de imunizare face foarte dificila raspandirea unei boli - este necesar din cauza ca pojarul este una dintre maladiile cele mai contagioase, scrie MEDIAFAX.

Autoritatile indeamna cetatenii sa se vaccineze: "Vaccinul impotriva pojarului este sigur si foarte eficient si este cel mai bun mod de a va proteja pe dumneavoastra si familia dumneavoastra". In ianuarie, Anne Schuchat, director al Centrului National pentru Imunizare si Boli Respiratorii din cadrul CDC, a catalogat epidemia drept "un semnal de alarma pentru a ne asigura ca vom impiedica pojarul sa castige teren in Statele Unite ale Americii". Oficialii din sanatate au declarat pojarul ca fiind eradicat in Statele Unite in 2000, dupa decenii de eforturi privind vaccinarea intensiva a copiilor a dus la vaccinarea pe scara larga a populatiei.

Citeste si:
Cum ne dau copiii lecții de viață?
Cum ne dau copiii lecții de...

Dar o revenire a bolii in ultimii ani - legata de o dezvoltare a unei miscari in randul parintilor bogati si cu studii superioare care se opun vaccinaarii copiilor, de multe ori sustinand in mod gresit ca vaccinurile sunt legate de instalarea unor handicapuri mintale - a declansat ingrijorarea autoritatilor din domeniul sanatatii publice. In 2014, SUA a inregistrat cel mai mare numar de cazuri de pojar din ultimii 20 de ani.

Pojarul se transmite prin tuse, stranut si contact cu o persoana bolnava sau cu obiecte si suprafete contaminate. Boala este contagioasa cu patru zile inaintea aparitiei eruptiilor cutanate si la patru zile dupa aceea. Pojarul si complicatiile sale, printre care se afla encefalita si orbirea, au fost legate de 145.700 de decese la nivel mondial in 2013.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.