Activistul antiamerican arestat saptamana trecuta dupa ce l-a injunghiat pe ambasadorul SUA in Coreea de Sud, Mark Lippert, intentiona sa il ucida pe diplomat pentru a protesta fata de exercitiile militare comune desfasurate de cele doua tari, a anuntat vineri politia.

Suspectul, Kim Ki-jong, ar putea fi pus sub acuzare pentru tentativa de omucidere, atacarea unui emisar strain si obstructionarea justitiei, cazul sau fiind deja trimis procurorilor, a declarat ofiterul de politie Kim Chul-jun din Seul.

Politia a precizat ca Kim Ki-jong l-a atacat cu un cutit pe ambasadorul Lippert in timpul unui dejun de lucru desfasurat la 5 martie, provocandu-i rani grave la fata si la brat. Lippert a fost externat marti din spital, dupa ce medicii i-au suturat o rana de 11 centimetri de pe fata si i-au operat bratul stang pentru a repara tendoanele si nervii afectati.

Kim Ki-jong le-a spus anchetatorilor ca nu a intentionat sa il ucida pe Lippert, ci doar sa il raneasca, a informat politia. Insa anchetatorii considera ca Kim a vrut sa-l ucida pe ambasador, pentru ca l-a injunghiat grav, de doua ori, a precizat ofiterul Kim Chul-jun. Politia considera ca viziunile sale antiamericane si pro-Coreea de Nord l-au determinat pe Kim sa recurga la o "actiune extrema" impotriva ambasadorului american, a mai afirmat ofiterul, scrie MEDIAFAX.

In timpul interogatoriului, Kim Ki-jong a afirmat ca Coreea de Sud este o semicolonie a Statelor Unite, iar Coreea de Nord are un Guvern independent. La scurt timp dupa ce a fost arestat, el a strigat ca exercitiile americano-sud-coreene sunt un obstacol in calea reunificarii coreene, a adaugat politistul.

Manevrele militare dintre Coreea de Sud si SUA sunt o sursa de tensiuni, Phenianul calificandu-le o repetitie pentru invazie. Seulul si Washingtonul sustin insa ca exercitiile lor sunt defensive. Luna aceasta, armata nord-coreeana a amenintat ca va lansa "atacuri fara mila" impotriva aliatilor, in semn de protest fata de manevre.

Kim l-a ales pe Lippert ca tinta pentru ca il considera "o figura simbolica ce reprezinta SUA", iar datele din calculatorul sau arata ca a cautat pe blogul ambasadorului si a citit articole despre exercitiile militare si despre legea penala sud-coreeana, potrivit politiei. Kim a afirmat in cursul interogatoriilor ca a actionat singur, dar politia verifica pentru a stabili daca a avut complici.

Citeste si:
Audi, BMW și Mercedes, amendate în Coreea de Sud pentru manipularea...
Audi, BMW și Mercedes,...

Statele Unite, care au luptat alaturi de Coreea de Sud in razboiul coreean din 1950-1953, are aproximativ 28.500 de militari stationati in aceasta tara, pentru a preveni o eventuala agresiune din partea Phenianului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.