Un circ renumit din Statele Unite - Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus - a anuntat joi ca va renunta la spectacolele sale cu elefanti, pana in anul 2018, in urma criticilor formulate de activistii pentru drepturile animalelor.

Potrivit Feld Entertainment, compania care administreaza circul citat, cei 13 elefanti asiatici folositi in spectacolele itinerante sustinute de Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus vor fi transferati intr-o rezervatie de 81 de hectare - la Center for Elephan Conservation din Florida - care apartine aceleiasi companii, dupa "pensionarea" acestor animale, care se va produce in urmatorii trei ani, informeaza Reuters.

Animalele reprezinta un simbol-cheie al circului american si participa la spectacolele acestuia de peste un secol. Compania spune ca a luat aceasta decizie pentru a raspunde mai bine modificarilor care s-au produs in preferintele publicului si in peisajul legislativ american. De asemenea, Feld Entertainment considera ca va putea de acum inainte sa se concentreze asupra programelor sale de conservare a speciilor de animale amenintate cu disparitia, scrie MEDIAFAX.

"Decizia nu a fost usoara, dar ea a fost luata in interesul companiei noastre, a elefantilor nostri si a clientilor nostri", a spus Kenneth Feld, presedinte si director executiv al companiei Feld Entertainment.
Circul american va continua sa includa in spectacolele sale numere de dresaj cu tigri, lei, cai, caini si camile. Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus a fost aspru criticata in ultimii ani de organizatiile ecologiste, potrivit carora compania americana isi maltrateaza elefantii. Activistii ecologisti au organizat adeseori actiuni de protest in fata spatiilor in care aveau loc spectacolele sustinute de acest circ american, cerand eliminarea folosirii elefantilor in acele show-uri si afisand fotografii cu animalele despre care spuneau ca erau abuzate.

Dupa ce Feld Entertainment a initiat un proces, invocand faptul ca ar fi victima unor acuzatii rautacioase, peste 12 organizatii care militeaza pentru drepturile animalelor au ajuns, in 2012 si, apoi, in 2014, la o intelegere cu compania americana, acceptand sa plateasca despagubiri de circa 25 milioane de dolari, pentru a pune capat acelui proces care a durat 14 ani.

Citeste si:
Zilele Bucureștiului 2022. Ce evenimente vor avea loc între 16-18...
Zilele Bucureștiului 2022. Ce...

Ingrid Newkirk, directoarea organizatiei ecologiste People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), care a criticat cu vehementa vreme de multi ani felul in care Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus isi trateaza elefantii, a acordat joi o declaratie de presa in care a spus ca aceasta companie de divertisment nu ar trebui sa astepte pana in 2018 pentru a renunta la numerele cu elefanti din show-urile sale.

"Daca decizia lor este una serioasa, atunci circul trebuie sa o aplice acum!", a spus Ingrid Newkirk.

Incercand sa determine obtinerea unor rezultate rapide, organizatiile ecologiste PETA si Long Island Orchestrating for Nature vor organiza actiuni de protest vineri seara, in fata Nassau Veterans Memorial Coliseum din Uniondale, un oras din statul New York, unde circul american are programate trei reprezentatii in aceasta saptamana. Compania Feld Entertainment, cu sediul in Ellenton, Florida, detine 41 elefanti asiatici, care alcatuiesc cea mai mare turma de elefanti din America de Nord, iar relocarea animalelor folosite in spectacole reprezinta un proces care are nevoie de timp pentru a fi implementat, din motive care tin de amenajarea unor rezervatii naturale si de procesul de selectie a viitorilor angajati ai acestora, a precizat Stephen Payne, purtator de cuvant al companiei.

Citeste si:
Aproape 30 de elefanți din India au fost testați pentru Covid-19
Aproape 30 de elefanți din...

Compania a luat decizia de a-si utiliza resursele financiare de care dispune mai degraba pe programele de inmultire a elefantilor decat sa continue lupta in justitie in procesele in care diverse municipalitati americane incearca sa ii impuna restrictii in ceea ce priveste folosirea de animale in spectacolele sale.

"Nu suntem in industria care se lupta cu primariile", a adaugat Stephen Payne.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.