Parlamentarii polonezi urmeaza sa se antreneze militar din cauza temerilor ca razboiul din Ucraina se poate extinde.

Presedintele Seimului (Camera inferioara a Parlamentului polonez) a anuntat ca membrii Legislativului vor face pregatire militara intr-un poligon al armatei. La antrenamente vor participa inclusiv parlamentarii in varsta de peste 50 de ani "care arata sanatosi si tineri", care vor fi exceptati de la aceasta limita de varsta.

Potrivit strategiei de securitate pe care Varsovia a adoptat-o recent, Polonia este amenintata de razboi si considera Rusia agresor. Antrenamentele au scopul sa le arate tinerilor polonezi ca a venit timpul sa inceapa sa se pregateasca pentru a-si apara tara in aceste "vremuri tulburi", a declarat Sikorski. Ministrul polonez al Apararii i-a indemnat pe polonezii cu varsta cuprinsa intre 18 si 50 de ani sa participe voluntar la antrenamente militare, scrie MEDIAFAX.

Initiativa cu privire la parlamentari a aparut dupa ce Krystyna Pawlowicz, o deputata in varsta de 63 de ani, a solicitat sa se antreneze militar pentru a oferi un exemplu. Varsovia este unul dintre cei mai duri critici ai actiunilor Moscovei in Ucraina, iar numerosi polonezi sunt ingrijorati ca tara lor ar putea sa fie atacata.

Potrivit unui sondaj efectuat in mai, aproximativ 61% dintre polonezi considerau ca securitatea tarii lor era amenintata de criza din Ucraina. Alt sondaj, efectuat in aprilie, in cadrul caruia participantii au fost intrebati care este tara de care Polonia ar trebui sa se teama cel mai mult, aproximativ 80% dintre respondenti au spus ca aceasta este Rusia. In 2010, 49% dintre cei chestionati dadeau acest raspuns.

Un oficial polonez de rang inalt a apreciat joi ca inarmarea armatei ucrainene ar putea sa opreasca escaladarea conflictului dintre fortele guvernamentale si rebelii prorusi in estul Ucrainei. Directorul Biroului National polonez pentru Securitate Stanislaw Koziej a declarat ca este "in interesul Europei, Poloniei si Ucrainei ca armata ucraineana sa fie intarita si sa i se furnizeze armament".

Varsovia a oferit Kievului, pana in prezent, doar furnituri "neletale" si antrenament.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.