Vulcanul Villarica, in sudul Chile, unul dintre cei mai activi din America de Sud, a erupt marti dimineata, autoritatile fiind nevoite sa evacueze mii de persoane din cauza scurgerii lavei si topirii zapezii, relateaza AP.

Vulcanul Villarica a erupt marti, in jurul orei locale 03.00 (08.00, ora Romaniei), potrivit Biroului national pentru situatii de urgenta, care a emis o alerta rosie si a ordonat evacuarii. Presa locala a prezentat imagini cu lava care inainta in panta si un nor de cenusa care se ridica spre cer.
Aproximativ 3.500 de persoane au fost evacuate pana in prezent, inclusiv turisti, a declarat ministrul de Interne Rodrigo Penailillo.

Ministrul chilian a avertizat ca eruptia a cauzat topirea ghetarilor si a zapezii, iar debitele a numeroase rauri din zona urmeaza sa creasca.
Autoritatile au avertizat, de asemenea, asupra riscului producerii unor alunecari de teren. Presedinta Michelle Bachelet a anuntat ca se va deplasa in zona pentru a verifica aplicarea masurilor de siguranta si a cerut populatiei sa ramana calma, scrie MEDIAFAX.

Vulcanul Villarica este situat in sudul Chile, in apropiere de oraselul turistic Pucon (22.000 de locuitori), la 670 de kilometri sud de capitala Santiago. Acest vulcan, care are 150 de metri adancime si un crater cu un diametru de 200 de metri, erupe periodic. Ultima eruptie majora a cunoscut-o in 1984. Chile numara peste 2.000 de vulcani, dintre care aproximativ 90 sunt activi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.