Statele Unite vor lua masuri de aparare daca Rusia va incalca prevederile Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), au anuntat marti seful Statului Major Interarme, generalul Martin Dempsey, si secretarul american al Apararii, Ashton Carter.

Exprimandu-se in fata Comisiei pentru Aparare din Senatul american, Ashton Carter a dat asigurari ca Statele Unite "pot si vor reactiona" in cazul incalcarii Tratatului INF de catre partea rusa. Potrivit lui Martin Dempsey, un eventual raspuns al Statelor Unite se va incadra in "prevederile Tratatului INF". Washingtonul ia in calcul trei optiuni, a precizat secretarul american al Apararii, scrie MEDIAFAX.

In cazul in care Statele Unite si aliatii sai vor fi amenintati de rachete de croaziera rusesti cu raza medie de actiune, Washingtonul va recurge la apararea activa. De asemenea, Statele Unite ar putea lua contramasuri pentru a preveni folosirea unor astfel de arme, ceea ce ar insemna, potrivit lui Carter, "o confruntare militara deschisa". A treia optiune ar fi renuntarea la tratat.

Acordul Fortelor Nucleare Intermediare, semnat de Statele Unite si Uniunea Sovietica in 1987 si intrat in vigoare pe 1 iunie 1988, obliga ambele parti sa distruga toate rachetele balistice si de croaziera cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.