Statele Unite au acuzat vineri Rusia ca submineaza bazele ordinii mondiale prin sustinerea separatismului in estul Ucrainei, unde un armistitiu fragil este in vigoare intre armata ucraineana si rebelii prorusi.

"Continuarea sprijinului rus pentru atacurile fortelor separatiste si incalcarea regimului de incetare a focului in estul Ucrainei submineaza atat actiunile diplomatice si organizatiile internationale, cat si actuala ordine mondiala", a declarat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

Potrivit ei, fotografii si inregistrari video facute in estul Ucrainei arata ca Rusia este vinovata de inregistrarea a numeroase victime in randul ucrainenilor.

Pe de alta parte, purtatoarea de cuvant a diplomatiei americane a avertizat ca Rusia va plati un "cost suplimentar" in cazul incetarii Acordului de la Minsk, semnat la 12 februarie. Psaki a declarat ca Statele Unite supravegheaza indeaproape situatia din estul Ucrainei si dispun de o serie de masuri pentru a contracara Rusia, acuzata de sustinerea separatistilor prorusi. Tot vineri, presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat ca nicio alta tara nu trebuie sa isi faca iluzii ca poate atinge un nivel de superioritate militara comparativ cu Rusia.

"Nimeni nu trebuie sa aiba iluzia ca poate obtine superioritate militara comparativ cu Rusia", a spus Putin. "Nimeni nu poate exercita presiuni asupra Rusiei. Vom avea mereu reactii adecvate la astfel de aventuri", a avertizat liderul de la Kremlin.

Moscova este acuzata de catre Kiev si Occident ca este implicata - cu armament si oameni - in actualul conflict armat din estul Ucrainei, care dureaza de zece luni, dupa ce a anexat peninsula ucraineana Crimeea, in martie, pe fundalul crizei care a inceput in noiembrie 2013 cu proteste antiruse si proeuropene, cea mai puternica criza din Europa de dupa razboaiele din fosta Iugoslavie. Rusia neaga orice implicare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.