Turcia si Statele Unite au semnat joi, la Ankara, un acord privind instruirea si echiparea rebelilor sirienei moderati, in scopul combaterii gruparii extremiste sunnite Stat Islamic (SI), relateaza Bloomberg.

Acordul a fost semnat de ambasadorul Statelor Unite in Turcia, John Bass, si subsecretarul Ministerului turc de Externe, Feridun Sinirlioglu, informeaza Bloomberg, care citeaza agentia de stiri Anadolu. Purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat Jennifer Psaki a declarat in fata jurnalistilor, la inceputul acestei saptamani, ca Washingtonul si Ankara sunt foarte aproape de incheierea unui acord privind instruirea si echiparea rebelilor sirieni moderati, scrie MEDIAFAX.

Gruparile rebele siriene sustinute de Statele Unite au pierdut teren in razboi civil din Siria, unde lupta atat impotriva jihadistilor din cadrul SI, cat si impotriva fortelor regimului de la Damasc. Eforturile Statelor Unite de a invinge SI au fost impiedicate de o serie de dezacorduri cu aliatii sai. Unii dintre ei, precumTurcia, au fost reticenti in a se angaja impotriva SI daca acest pas nu este insotit de o strategie pentru inlaturarea de la putere a presedintelui sirian Bashar al-Assad, considerat o "bestie neagra" de autoritatile de la Ankara.

Siria se confrunta, incepand din martie 2012, cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului al-Assad, fortele opozitiei si grupari teroriste, inclusiv organizatia Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 200.000 de morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.