Fostul ministru conservator de Interne Prokopis Pavlopoulos a fost ales, miercuri seara, de Parlamentul de la Atena in functia de presedinte al Greciei, primind cele peste 180 de voturi necesare, relateaza Euronews.

Prokopis Pavlopoulos, un moderat de centru-dreapta, a fost nominalizat drept candidat la presedintie marti, de catre premierul Alexis Tsipras, liderul Syriza. Tsipras a declarat in fata grupului parlamentar al partidului sau ca decizia de a-l nominaliza pe fostul ministru de Interne, membru al partidului Noua Democratie, reflecta nevoia unui consens politic si social.

Grecia nu a reusit, in decembrie, sa aleaga un nou presedinte, ceea ce a condus la convocarea alegerilor anticipate, castigate de partidul de extrema stanga Syriza.

Pavlopoulos, in varsta de 64 de ani, s-a nascut la Kalamata si a studiat dreptul la Universitatea din Atena. In perioada 1990-1995 el a fost consilier al presedintelui Konstantinos Karamanlis, iar in 1996 a fost ales parlamentar din partea partidului Noua Democratie, scrie MEDIAFAX.

Dupa alegerile din martie 2004, castigate de Noua Democratie, Pavlopoulos a devenit ministru de Interne, Administratie Publica si Descentralizare in Guvernul condus de Kostas Karamanlis. Dupa alegerile parlamentare din 2007, castigate tot de Noua Democratie, Ministerul de Interne a fuzionat cu Ministerul Ordinii Publice si a fost condus tot de Pavlopoulous.

Pavlopoulous este casatorit si are trei copii, doua fete si un baiat.

Pavlopoulos ii va succeda lui Karolos Papoulias, in varsta de 85 de ani, al carui mandat de cinci ani se incheie luna viitoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.