Italia, Olanda, Franta si Germania au anuntat ca si-au inchis temporar ambasadele la Sanaa, dupa decizii similare ale Statelor Unite si Marii Britanii.

Ministerul italian al Afacerilor Externe a anuntat vineri intr-un comunicat ca a decis sa inchida temporar ambasada Italiei la Sanaa, din cauza evenimentelor din Yemen si a deteriorarii securitatii in tara, scrie MEDIAFAX.

Decizia a fost luata in coordonare cu alte state care si-au inchis de asemenea ambasadele din aceasta tara. Ambasadorul Luciano Galli si personalul ambasadei sunt in drum pre Italia, precizeaza comunicatul. Ministerul spera ca eforturile de mediere ale emisarului ONU Jamal Benomar vor permite in curand restaurarea conditiilor de securitate necesare revenirii personalului diplomatic in Yemen.
Ministrul olandez de Externe, Bert Koenders, a informat Camera Reprezentantilor joi dupa-amiaza ca a decis de asemenea sa inchida temporar ambasada Olandei la Sanaa, iar personalul a parasit deja tara, se arata intr-un comunicat al ministerului.

"Situatia din Yemen este impredictibila in acest moment. Tensiunile politice si riscul ca violentele sa se intensifice din nou m-au determinat sa inchid temporar ambasada din Sanaa. Regret ca am fost nevoit sa iau aceasta masura", a afirmat ministrul. "Acum ca situatia politica si securitatea in Yemen au devenit si mai nesigure, este important ca toti cetatenii olandezi sa paraseasca tara cat de curand posibil", a adaugat Koenders.

La randul sau, Ministerul francez de Externe a anuntat miercuri intr-un comunicat ca ministrul Laurent Fabius a decis inchiderea provizorie a ambasadei Frantei la Sanaa, incepand de vineri, din cauza crizei politice si degradarii securitatii in Yemen.

"Suntem in contact strans cu comunitatea franceza din Yemen, pe care o sfatuim sa paraseasca tara cat mai repede", precizeaza comunicatul. Ministerul german de Externe a anuntat vineri, pe contul sau de Twitter, ca a decis de asemenea sa isi inchida ambasada la Sanaa. "Din cauza situatiei volatile a securitatii, ambasada noastra la Sanaa este inchisa temporar. Colegii nostri au parasit tara in aceasta dimineata", a precizat ministerul.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Arabia Saudita si-a inchis de asemenea ambasada la Sanaa, fiind prima tara araba care ia o astfel de decizie. "Ca urmare a deteriorarii conditiilor politice si de securitate din capitala Yemenului Sanaa, regatul a suspendat toate operatiunile ambasadei la Sanaa si si-a evacuat tot personalul, care a ajuns in siguranta in regat", a declarat o sursa din Ministerul saudit de Externe pentru agentia SPA, citata de Al-Arabiya.

Anterior, Statele Unite si Marea Britanie au suspendat temporar operatiunile misiunilor si si-au retras personalul diplomatic din Yemen, din cauza instabilitatii.

Aceste masuri au fost luate in contextul in care criza din Yemen s-a intensificat luna trecuta, dupa ce rebelii siiti houti au luat ostatic un consilier prezidential, au preluat controlul asupra palatului prezidential si altor sedii guvernamentale, obligandu-l pe presedintele Abd Rabbuh Mansur Hadi sa demisioneze, apoi au dizolvat Parlamentul.

Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.