Problema eliberarii femeii pilot ucrainene Nadia Savcenko a fost ridicata de Petro Porosenko la summitul de joi de la Minsk, dar Vladimir Putin nu a facut nicio promisiune.

Peskov i-a raspuns astfel lui Porosenko, care a declarat ca a ridicat problema eliberarii deputatei ucrainene la reuniunea de la Minsk - unde s-a semnat la un armistitiu intre Kiev si separatisti ce urmeaza sa fie pus in aplicare incepand din noaptea de sambata spre duminica - si ca a fost "informat ca (Savcenko va fi eliberata) dupa o evaluare medicala si dupa ce anchetatorii prezinta concluzii provizorii".

"Intr-adevar, partea ucraineana a ridicat problema (eliberarii) lui Savcenko la summit. Partea rusa nu ar fi putut sa faca vreo promisiune cu privire la acest lucru. Nadejda Savcenko este anchetata in prezent, iar daca este vinovata sau nu va stabili tribunalul", a declarat Peskov pentru Interfax. El a confirmat ca presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel "au sustinut, intr-adevar, in timpul intalnirii de la Minsk, eliberarea lui Savcenko". "Li s-au dat explicatii in acest sens", a adaugat purtatorul de cuvant.

Potrivit Moscovei, Savcenko a fost implicata in evenimente care s-au desfasurat in estul Ucrainei in calitate de membra a Batalionului Aidar de voluntari. Ea a fost incarcerata la Voronej pe 8 iulie, iat la 24 septembrie a fost transferata la Moscova. Femeia este acuzata de complicitate la uciderea unor jurnalisti rusi in estul Ucrainei. Ea neaga acuzatiile.

Un tribunal din Moscova a prelungit pe 10 februarie mentinerea in custodie pana la 13 mai a femeii - considerata un simbol al conflictului intre fortele ucrainene si separatistii prorusi din estul Ucrainei si aleasa in Verhovna Rada (Parlamentul ucrainean) in timp ce era in detentie.

Ea a intrat in greva foamei la mijlocul lui decembrie, in semn de protest fata de mentinerea sa in arest in Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.