Strategia de Securitate Nationala prezentata vineri de presedintele american, Barack Obama, prevede consolidarea relatiei cu Uniunea Europeana, sprijinirea Republicii Moldova, Georgiei si Ucrainei si contracararea agresiunii ruse.

Statele Unite isi mentin angajamentul profund pentru o Europa libera, unitara si in pace, se arata in documentul publicat pe site-ul Casei Albe. SUA vor sprijini aspiratiile tarilor din Balcani si Europa de Est in vederea integrarii europene si euroatlantice, vor continua sa transforme relatia cu Turcia, vor consolida relatiile cu tarile din Caucaz si vor incuraja rezolvarea conflictelor regionale.

NATO este cea mai puternica alianta din lume, iar Articolul 5 privind apararea colectiva ramane un angajament important pentru Statele Unite, care se vor asigura ca Alianta este pregatita si capabila sa raspunda la situatii de criza si sa asigure securitatea. Washingtonul va continua aprofundarea relatiilor cu Uniunea Europeana precum si a relatiei NATO-UE, se mai arata in document, scrie MEDIAFAX.

Agresiunea Rusiei in Ucraina arata clar ca securitatea europeana si regulile internationale impotriva agresiunilor teritoriale sunt puse sub semnul intrebarii. Prin urmare, SUA conduc eforturile internationale pentru sprijinirea poporului ucrainean, ofera asigurari aliatilor prin antrenamente si exercitii, precum si printr-o prezenta dinamica in Europa Centrala si de Est, subliniaza Strategia de Securitate.

De asemenea, SUA vor coopera cu Europa pentru a-si imbunatati securitatea energetica pe termen scurt si lung si vor sustine parteneri ca Georgia, Ucraina si Republica Moldova pentru a-si asigura apararea.

Washingtonul va continua sa impuna costuri Rusiei prin sanctiuni si alte mijloace, concomitent cu contracararea propagandei inselatoare a Moscovei. In acelasi timp, Statele Unite vor lasa deschisa posibilitatea cooperarii cu Rusia in diferite domenii de interes comun, daca va alege un drum diferit, acela al cooperarii pasnice care respecta suveranitatea si dezvoltarea democratica a statelor invecinate, mentioneaza documentul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.