Analistul Keir Giles, de la Centrul pentru Studierea Conflictelor din Oxford, sutine ca Estul Ucrainei a devenit un teren de testare a noilor capacitati militare ale Rusiei.

De la razboiul din Georgia, in urma caruia generalii rusi au fost profund ingrijorati de performantele trupelor lor in unele aspecte cheie cum ar fi razboiul modern, Rusia si-a reechipat si reantrenat militarii pentru a face fata acestor deficiente si a incerca sa reduca diferenta fata de armatele occidentale. Rezultatele pot fi vazute acum in estul Ucrainei, sustine analistul.

Armata ucraineana nu a trecut prin acelasi proces intensiv de modernizare si sufera efectele, confruntandu-se cu cele mai noi arme si sisteme furnizate de Rusia. Doua exemple cheie sunt folosirea UAV (dronelor) pentru supraveghere si urmarire si folosirea razboiului electronic.

Ambele tehnologii au fost identificate ca slabiciuni ale fortelor ruse in 2008 si ambele s-au dezvoltat intens de atunci. In prezent, ele sunt folosite la scara larga in estul Ucrainei, punand fortele guvernamentale intr-un mare dezavantaj.

Fortele ucrainene duc lipsa de sisteme de comunicare sigure. Prin urmare, comunicatiile lor sunt supuse bruiajului si deseori isi dezvaluie localizarea. Ca urmare, ele devin tinte ale bombardamentului artileriei rusesti, care foloseste inclusiv rachete Grad si alte sisteme mai puternice. Fortele ucrainene sunt, de asemenea, surclasate de tancurile care vin din Rusia. Nu numai ca acestea sunt mai moderne decat cele ucrainene, ci Kievul duce lipsa de arme capabile sa patrunda blindatele, scrie MEDIAFAX.

Pierderea unor avioane ucrainene in zonele de onflict arata cat de bine echipate sunt fortele separatiste sustinute de Rusia pentru apararea antiaeriana. Acestea detin nu numai rachete Buk, ci si alte tipuri precum Strela, pentru folosire la altitudine joasa si pe o raza scurta de actiune, precum si o serie de lansatoare de rachete de umar.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Expertii independenti, precum si NATO, liderii occidentali si Guvernul de la Kiev sustin ca exista dovezi clare ale implicarii militare ruse directe, in pofida negarilor Moscovei. In cadrul procesului sau de transformare militara, Rusia s-a antrenat pentru conflict cu un program intensiv de exercitii si manevre implicand zeci de mii de militari in tara. Aceste exercitii au crescut ca marime si complexistate si deseori au ca subiect o poveste direct ostila Occidentului.

In prezent, Rusia are beneficiul unui teren de testare in estul Ucrainei, unde isi poate incerca noile arme, sisteme si tactici. Daca toate acestea sunt testate impotriva unor noi sisteme de aparare americane furnizate Ucrainei, vor ajuta Rusia sa evalueze potentialul fortelor sale intr-o confruntare directa cu NATO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.