Relatiile dintre Rusia si NATO trebuie sa devina mai transparente pentru a se evita o escaladare militara, a declarat luni Wolfgang Ischinger, presedintele Conferintei pe teme de securitate de la Munchen, care va avea loc la 6-8 februarie.

"In ultimele saptamani si luni am observat continuu intalniri periculoase, in spatiul aerian sau pe apa, intre avioane si nave militare ale Rusiei, pe de o parte, si cele ale natiunilor occidentale pe de alta parte. Este periculos, foarte periculos, ar putea cauza neintelegeri sau calcule gresite si ar putea duce involuntar la o escaladare militara", a declarat Ischinger.

Rusia si Occidentul trebuie sa ajunga la un acord, cat mai repede posibil, care sa stipuleze ca avioanele si navele trebuie sa pastreze o "distanta obligatorie" si sa nu se apropie unele de altele, a precizat Ischinger, subliniind ca "ambele parti trebuie sa gandeasca urgent masuri care sa asigure transparenta", scrie MEDIAFAX.

"Ar trebui sa fie un schimb de informatii transparent in legatura cu cine si unde zboara. Avem nevoie de stabilitate si predictibilitate in Europa, nu avem nevoie de surprize, avem nevoie de incredere si transparenta in sfera militara", a reiterat el. In noiembrie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat ca NATO a ridicat de la sol de doua ori mai multe avioane in 2014 din cauza cresterii activitatii aeriene a Rusiei in Europa.

Intre timp, Ministerul rus al Apararii a declarat in mod repetat ca toate zborurile fortelor aeriene ruse se desfasoara in stricta concordanta cu normele internationale de folosire a spatiului aerian in apele internationale si nu incalca granitele altor state.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.