O productie bazata pe romanul omonim din 1962 al scriitorului Philip K. Dick  portretizeaza o lume in care nazistii si japonezii au castigat Al Doilea Razboi Mondial.

Actiunea din "Omul din castelul inalt" se desfasoara in 1962, intr-o America aflata sub control, impartita intre Al Treilea Reich Nazist, de la Oceanul Atlantic la Muntii Stancosi (situati in vestul Americii de Nord), si Statele Pacifice Japoneze, pe Coasta Pacificului, potrivit Business Insider. Episodul pilot incepe cu un film de propaganda despre viata in America, conceput sa arate cum pot ajunge americanii sa accepte suzeranii nazisti.

"E o noua zi", proclama naratorul. "Soarele rasare la est. De-a lungul pamantului nostru, barbatii si femeile merg la munca in fabrici si ferme, avand grija de familiile lor. Toata lumea are o slujba. Toata lumea cunoaste rolul pe care il joaca in mentinerea tarii noastre ca una puternica si sigura. Asadar le multumim astazi bravilor nostri conducatori, stiind ca suntem mai puternici si mai mandri si mai buni."

Doar sfarsitul acestui film face referinta explicita la cucerirea nazista: "Da, e o noua zi pe pamantul nostru mandru, dar zilele noastre cele mai minunate inca ne pot astepta. Sieg heil! [n.r. "Salut victorie!", salut nazist]"

Asa cum sugereaza filmul de propaganda, viata in America nazista/ japoneza nu e rea, chiar si pe masura ce suzeranii oprima brutal orice forma de rezistenta. Castigatorii razboiului - in special germanii, care au dezvoltat prima bomba atomica din lume - traiesc intr-o prosperitate tehnologica si economica la fel de mareata ca cea prin care Statele Unite ale Americii au trecut in era postbelica din realitate, scrie mediafax.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.