Biserica Angliei a creat luni prima femeie episcop - a Catedralei York - intr-o ceremonie istorica, dupa 20 de ani de la hirotonirea primelor femei preot.

Reverenda Libby Lane, al carei nume complet este Elizabeth Jane Holden Lane, a fost desemnata in decembrie, in aceasta premiera de cand regele Henric al VIII-lea a fondat Biserica Angliei, in 1534. Sustinatoare a echipei de fotbal Manchester United, saxofonista, apreciata pentru simtul umorului si al datoriei, ea isi va exercita functia la Stockport, un oras dezindustrializat din Greater Manchester (nord-vest).

Incepand din 2007, aceasta femeie in varsta de 48 de ani, casatorita cu un preot cu care are doi copii, oficia ca vicar in dioceza Chester, in aceeasi regiune. Intronizarea sa, oficiata in cel mai mare edificiu gotic din Europa de Nord, marcheaza inceputul unei noi ere, dupa secole de predominare masculina in ierarhia clericala, scrie MEDIAFAX.

Ea era asteptata de mult timp de catre cei care militeaza pentru acordarea unui loc mai important femeilor in Biserica Angliei. Tari ca Statele Unite, Canada sau Australia au facut deja acest pas. Insa exemplul lui Libby Lane se loveste, de asemenea, de opozitia unei factiuni conservatoare a clerului, care continua sa manifeste o reticenta fata de accesul femeilor la acest nivel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.