Un grup de cercetatori niponi a declarat ca a putut demonstra gratie unor simulari retrospective ca taifunurile pot fi prevazute cu doua saptamani inainte de producerea lor, o reusita ce ar putea fi folosita in jurul anului 2020 pentru a limita distrugerile produse de aceste furtuni.

"Avand in vedere ca cicloanele tropicale produc intotdeauna pagube umane si materiale majore, este importanta anticiparea si limitarea dezastrelor pe baza previziunilor precise privind traseul, intensitatea si formarea lor, cu suficient timp in avans pentru a putea actiona", potrivit echipei conduse de Masuo Nakano, de la Institutul Jamstec.

Pe langa utilizarea unui nou model computerizat care ia in calcul miscarile norilor la nivel planetar, "exploatarea supercomputerului japonez K, ce are o putere de calcul de 10 petaflopi (Floating-Point Operations Per Second, o unitate de masura a puterii de calcul mai precisa decat numarul de instructiuni executate pe secunda, n.r.), a permis efectuarea de numeroase experimente extinse pentru a identifica factorii care determina predictibilitatea aparitiei taifunurilor", a mai explicat echipa nipona, scrie MEDIAFAX.

Cel mai recent studiu a folosit date despre opt taifunuri care au avut loc in 2004 si a reusit sa evidentieze fenomenele care ar permite prezicerea cu o precizie de 40% a aparitiei a patru dintre aceste furtuni, cele mai puternice, cu doua saptamani inainte ca ele sa se produca. Meteorologii japonezi estimeaza ca o perioada cuprinsa intre doua saptamani si doua luni este necesara pentru a lua masurile necesare diminuarii distrugerilor in mod semnificativ in cazul unui taifun major, asemanator celui care a lovit recent Filipine, in 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.