Doua persoane au murit, iar alta a fost ranita in cursul unei interventii a fortelor speciale belgiene impotriva unei celule teroriste care pregatea atentate.

"Fortele speciale au intervenit impotiva unei celule teroriste care pregatea atentate. Membrii gruparii se antrenasera in Siria", a comunicat Politia belgiana.

"Gruparea terorista era pe punctul de a comite, in mod iminent, un atentat de amploare in Belgia", a declarat procurorul Eric Van der Sijpt.

Fortele speciale belgiene au intervenit, joi seara, intr-o cladire din orasul Verviers (est) unde erau presupusi membri ai unui grup terorist. Presa relatase ca trei persoane au murit in schimburile de focuri care au urmat, iar alti suspecti au fost retinuti. In zona au fost auzite mai multe explozii si schimburi de focuri. Interventia autoritatilor a fost filmata de o persoana care locuieste in apropierea cladirii vizate.

"Zece perchezitii au avut loc la Verviers si in regiunea Bruxelles, iar doi suspecti au murit in confruntarile cu fortele de ordine. Celula terorista era formata din aproximativ zece persoane, unele revenite din Siria. La Verviers, suspectii au deschis focul cu arme automate spre fortele de ordine si au fost neutralizati", a afirmat un alt procuror, Thierry Werts, dand asigurari ca nu exista raniti in randul agentilor de politie sau civililor, scrie MEDIAFAX.

Amenintarea terorista viza serviciile fortelor de ordine. Nivelul alertei antiteroriste a fost ridicat la 3 (pe o scara de 4).

"Operatiunile s-au terminat pe teren. Acum exploatam datele. Vom vedea, de la politie si autoritatile judiciare, daca sunt alte initiative de intreprins", a declarat Didier Reynders pentru postul francez i-Télé, la o zi dupa o vasta operatiune care s-a soldat cu uciderea a doi presupusi jihadisti si arestarea unui al treilea.

O operatiune antiterorista a fost efectuata joi de catre politia belgiana in mai multe orase din Belgia, care s-a soldat cu uciderea a doi presupusi jihadisti la Verviers, in estul tarii. Acestia planificau atentate iminente, la o saptamana de la atacurile sangeroase de la Paris. Reynders a subliniat ca un "foarte mare numar de perchezitii" a avut loc in toata tara. La Verviers, "trei persoane care s-au intors din Siria au deschis focul asupra fortelor de ordine, care au ripostat, antrenand confruntari armate destul de violente".

Citeste si:
Percheziții la Institutul Marius Nasta din București: suspiciuni de...
Percheziții la Institutul...

El a confirmat ca amenintarea unui atentat "viza fortele de politie".

"Nu s-a stabilit o legatura cu atentatele comise in Franta", a confirmat ministrul, evocand un "schimb de informatii care a fost foarte util". "Nu exista o legatura intre atentatele de la Paris si cele programate in Belgia, nu intre filiere, dar exista in continuare o accelerare a initiativelor in functie de situatia de pe teren", a declarat el. "Atentatele de la Paris au condus la o accelerare a initiativelor la noi", a adaugat Reynders.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.