Presa locala, regionala si internationala se intreaba care este scopul vizitei pe care o efectueaza joi secretarul de Stat american, John Kerry, in Bulgaria, lansand o serie de speculatii pe aceasta tema, relateaza site-ul Novinite.com.

Potrivit agentiei americane de presa Bloomberg, care citeaza un oficial din Departamentul de Stat, principala sarcina a lui Kerry este "sa se consulte cu oficialii privind securitatea si modalitatile de a reduce dependenta energetica a tarii fata de Rusia". In conditiile in care proiectul South Stream a fost abandonat, SUA coopereaza cu Bulgaria pentru a gasi alternative, astfel incat sa-si consolideze securitatea energetica. Bloomberg adauga ca un alt subiect de discutie va fi combaterea "coruptiei endemice", scrie MEDIAFAX.

Agentia rusa TASS, care citeaza experti, scrie ca diplomatii americani vor face tot posibilul pentru ridicarea moratoriului impotriva exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica, dar vor promova de asemenea comertul transatlantic si parteneriatele intre UE si SUA. Associated Press scrie de asemenea ca principalul scop al vizitei lui Kerry la Sofia este sa discute "cu oficialii bulgari privind diversificarea resurselor energetice".

Pe langa chestiunile energetice, pe agenda lui Kerry figureaza si probleme de aparare, in conditiile in care "armata bulgara depinde in mare masura de Rusia pentru piese de schimb si servicii de mentenanta, dar si de Grecia pentru patrularea spatiului aerian", noteaza BBC.

Kerry ar putea discuta la Sofia si despre dificultatile in ceea ce priveste controlul deplasarilor jihadistilor pe la frontiera bulgara. "Este o problema majora pentru serviciile noastre speciale sa controleze luptatorii islamisti care calatoresc prin Bulgaria, daca nu avem informatii concrete de la aliatii nostri", a declarat generalul Kircio Kirov, fost sef al serviciilor de informatii, citat de BBC.

Voice of America mentioneza ca John Kerry ar putea cere informatii suplimentare si despre presupusul complice al atacatorilor din Franta, Fritz-Joly Joachin, arestat in Bulgaria in timp ce incerca sa ajunga in Turcia.

Citeste si:
Kerry il ironizeaza pe Trump pe tema retragerii din Acordul de la...
Kerry il ironizeaza pe Trump...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.