Presedinta sud-coreeana Park Geun-hye s-a declarat dispusa sa se intalneasca, fara conditii prealabile, cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, pentru a discuta despre dezarmarea nucleara a peninsulei.

In mesajul de Anul Nou, presedinta si-a exprimat vointa de a "intalni pe oricine" cu scopul de a reduce tensiunile dintre cele doua tari si de a actiona in vederea reunificarii, daca acesti interlocutori sunt "sinceri" in dorinta de a progresa.

Seulul a propus la sfarsitul lui decembrie discutii la nivel inalt asupra problemei dureroase a reunificarii familiilor despartite de razboi.
Phenianul nu a raspuns inca, dar Kim Jong-un se declara, trei zile mai tarziu, pregatit de negocieri "la cel mai inalt nivel" cu Coreea de Sud. Cele doua Corei par sa vrea sa mentina initiativa unei maini intinse. Park Geun-hye a repetat luni ca este necesar ca mai intai Nordul sa raspunda "proactiv" ofertei sale de dialog cu privire la reunirea familiilor.

Presedinta a subliniat luni ca dosarul nuclear constituie un punct nevralgic al relatiilor intercoreene. "Problema dezarmarii nucleare asteapta o solutie de mult timp (...). Nu putem vorbi despre o reunificare pasnica lasand-o in suspans", a spus ea.

Ultimele reuniuni la varf intre Sud si Nord au avut loc in 2000 si 2007, in timpul presedintiilor liberale ale lui Kim Dae-jung si Roh Moo-hyun. Cei doi presedinti s-au intalnit cu tatal lui Kim Jong-un, Kim Jong-il, care a decedat in decembrie 2011. Ultima runda de negocieri oficiale intre cele doua Corei a avut loc in februarie. Ea a permis reunirea unor familii, dar contactul a fost intrerupt din cauza unei intensificari a tensiunii militare.

Cele doua state rivale au decis, in octombrie, sa reia discutiile, in urma unei vizite extrem de rare si neasteptate, la Seul, a trei lideri ai regimului nord-coreean. Insa, in urma unor incidente la frontiera, acest dialog nu a avut loc. Situatia s-a agravat dupa dispersarea peste frontiera a unor manifeste ostile regimului nord-coreean de catre activisti sud-coreeni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.