Primul afroamerican ales in Senatul Statelor Unite, Edward Brooke, a decedat sambata la varsta de 95 de ani, a anuntat organizatia locala a partidului republican din Massachusetts (nord-est), relateaza AFP.

Ales in 1966 in statul Massachusetts, Edward Brooke a avut doua mandate, din 1967 pana in 1979, in Camera Superioara a Congresului american, care numara 100 de locuri. Acest republican a fost primul afroamerican ales prin sufragiu universal direct, cu scrutin majoritar uninominal cu un tur.

Inainte de adoptarea, in 1913, a celui de-al XVII-lea amendament al Constitutiei, care a stabilit alegerea senatorilor prin sufragiu universal direct, au fost si alti afroamericani care au fost membri ai Senatului, dar care au fost alesi de legislaturile statului lor, scrie MEDIAFAX.

In timpul unei ceremonii in 2009, in cursul careia el a primit medalia de aur a Congresului, presedintele Barack Obama l-a calificat pe Edward Brooke drept un barbat care "si-a consacrat viata indepartarii barierelor si stabilirii de poduri pe deasupra prapastiilor". Primul presedinte de culoare al Statelor Unite si doar al treilea senator afroamerican ales, Barack Obama a marturisit ca "a urmat calea" pe care Brooke a deschis-o in America segregationista.

Nascut la 26 octombrie 1919, Brooke a fost procuror (secretar al Justitiei) in Massachusetts, inainte de a deveni membru al Senatului la Washington. Aceasta a fost prima data cand un afroamerican a ocupat aceasta functie intr-unul dintre cele 50 de state americane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.