Statele Unite si-au consolidat vineri arsenalul de sanctiuni contra Coreei de Nord ca represalii la atacul informatic "destabilizant si distructiv" care a vizat compania Sony Pictures, relateaza AFP.

Aceste noi sanctiuni raspund la "numeroasele provocari (ale Phenianului), in special atacul cibernetic recent contra Sony Pictures si amenintarile la adresa cinematografelor si spectatorilor", a declarat Trezoreria americana, potrivit unui comunicat. "Este vorba de prima etapa a raspunsului nostru", a avertizat Casa Alba.

Vizat de un vast atac informatic, Sony Pictures a anulat initial lansarea filmului "The Interview" care relateaza despre o tentativa de asasinat a CIA contra liderului nord-coreean Kim Jong-un. Totusi, filmul a fost distribuit prin serviciile de video online si intr-o retea de cinematografe americane mai restransa, scrie MEDIAFAX.

Washingtonul, care acuza Phenianul ca s-ar afla in spatele acestui atac, au ripostat vineri adaugand pe lista lor neagra zece oficiali a regimului, agentia nord-coreeana de informatii si doua intreprinderi legate de sectorul militar al dictaturii comuniste, a precizat Trezoreria.

Sanctiunile, adoptate in baza unui decret al presedintelui amecican Barack Obama, "reflecta angajamentul Statelor Untite de a face Coreea de Nord responsabila pentru actiunile sale distructive si destabilizatoare", a declarat secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew. "Vom utiliza o gama larga de actiuni pentru a apara companiile si cetatenii americani", a adaugat el.

Coreea de Nord face deja obiectul unei serii de sanctiuni internationale legate de programul ei nuclear controversat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.