Gruparea extremista Stat Islamic (SI) a publicat un interviu cu pilotul iordanian capturat saptamana trecuta, in editia in limba engleza a revistei Dabiq.

Pilotul in varsta de 26 de ani a fost capturat de gruparea Stat Islamic la 24 decembrie, dupa ce avionul sau F-16 s-a prabusit in Siria, unde desfasura un raid asupra pozitiilor gruparii radicale, in cadrul coalitiei internationale.

In acest "interviu" insotit de fotografii, Maaz al-Kassasbeh afirma ca avionul sau a fost doborat de o racheta prevazuta cu un detector infrarosu, versiune care corespunde cu anuntul facut de combatantii islamisti in momentul capturarii pilotului. Iordania si Statele Unite au respins insa aceasta ipoteza.
De asemenea, tanarul este citat cu declaratii in care explica modul in care diferite tari din cadrul coalitiei internationale desfasoara raiduri in Siria si afirma ca rolul sau a fost sa distruga armele antiaeriene. El adauga ca se asteapta sa fie ucis de rapitorii sai.

Pierderea avionului si capturarea pilotului reprezinta o premiera de la lansarea raidurilor coalitiei internationale condusa de Statele Unite in Irak si in Siria si un important instrument de propaganda pentru gruparea Stat Islamic. In afara de Statele Unite si Iordania, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Bahrain participa la raidurile din Siria. Australia, Belgia, Marea Britanie, Canada, Danemarca, Franta si Olanda participa, de asemenea, alaturi de Statele Unite, la raidurile din Irak. Gruparea islamista a preluat controlul asupra unor parti importante din teritoriul Irakului si Siriei si a proclamat un califat islamic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.