O retea de tunele subterane si buncare, folosite de nazisti pentru a dezvolta o bomba atomica, a fost descoperita de un cineast, in Austria.

Complexul a fost descoperit in afara micului oras St Georgen an der Gusen, in apropiere de Linz. Locul exact a fost determinat folosind informatii din rapoarte si teste de radiatii, care au aratat un nivel mai mare de radioactivitate decat in mod normal.

Andreas Sulzer, cineastul care conduce cercetarea, a descoperit un raport din 1944 al predecesorul CIA (Central Intelligence Agency/ Agentia Centrala de Informatii) - serviciu secret al Statelor Unite ale Americii, infiintat in anul 1947 -, realizat de un spion american care a luat act de existenta unui program de arme secret in zona.

Complexul a fost construit cu ajutorul unor sclavi dintr-un lagar de concentrare din apropiere - Mauthausen-Gusen. Se crede ca acest complex, care are o intindere de peste 75 de acri, este conectat cu fabrica subterana Bergkristall, unde a fost construit Messerschmitt Me 262, primul avion cu reactie operational din lume.
Dupa razboi, fabrica a fost inspectata de Aliati, dar nu s-a descoperit complexul secret. Pentru a descoperi intrarea in buncar au fost folosite utilaje grele de terasament.

"Prizonierii din lagarele de concentrare din Europa au fost alesi pentru abilitatile lor speciale - fizicieni, chimisti sau alti experti - pentru a lucra la acest proiect monstruos, iar noi suntem datori victimelor ca, in cele din urma, sa deschidem situl si sa dezvaluim adevarul", a declarat Sulzer, pentru Sunday Times. Acesta a mai spus ca este posibil ca situl sa fie cel mai mare complex de arme din al Treilea Reich. Situl si lagarul de concentrare au fost atat de importante pentru nazisti, incat liderul SS, Heinrich Himmler, le-a vizitat in 1941.

Peste 320.000 de sclavi au trudit si au murit muncind la situl din lagarul de concentrare Mauthausen-Gusen, in conditii groaznice.
Politia a oprit sapaturile saptamana trecuta pentru ca echipa nu avea permisiunea de a explora siturile istorice, dar Sulzer este increzator ca lucrarile vor fi repornite in curand.
Mai multe artefacte istorice, inclusiv casti de protectie SS si relicve naziste, au fost deja recuperate din complex.

Citeste si:
10+ fotografii de colecție care au marcat istoria
Trecutul în alb-negru: 10+...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.