Luka Rocco Magnotta, supranumit macelarul din Montreal, a fost gasit vinovat, marti, de asasinarea unui student chinez in 2012, o crima care a provocat indignare in lume, si a fost condamnat la inchisoare pe viata.

Judecatorul Guy Cournoyer a pronuntat sentinta la cateva ore dupa ce juriul l-a declarat pe Magnotta, in varsta de 32 de ani, vinovat de uciderea cu premeditare a lui Lin Jun, in varsta de 33 de ani la momentul comiterii crimei. Magnotta a recunoscut ca l-a omorat si l-a taiat in bucati pe partenerul sau sexual de o seara, dar a pledat nevinovat din cauza unor tulburari mintale. Juriul nu a fost de acord cu el si l-a declarat vinovat de cinci capete de acuzare retinute impotriva lui.

Dupa citirea verdictului, judecatorul Cournoyer l-a citat pe fostul premier britanic Winston Churchill pentru a le multumi celor 12 jurati care deliberau de opt zile. "Am putut cu totii sa constatam rabdarea, seriozitatea si activitatea exemplara in cursul acestui proces foarte exigent", a spus el.

"Am venit la proces pentru ca sa se faca dreptate si plec multumit ca nu mi-ati abandonat fiul", a declarat emotionat tatal victimei, Lin Diran, venit din China pentru a asista la proces de la sfarsitul lui septembrie. "As vrea sa stiu ce i s-a intamplat fiului meu in acea noapte, dar plec fara un raspuns adevarat si incomplet", a adaugat el. Avocatul Ministerului Public Louis Bouthillier s-a declarat "multumit" ca a auzit "pronuntandu-se cuvantul «vinovat» la sfarsitul" procesului.

La anuntarea verdictului, Magnotta, care purta un pardesiu, nu a manifestat nicio emotie. Si-a lasat privirea in jos. Inainte sa-l condamne, judecatorul Cournoyer i-a propus sa se adreseze tribunalului, insa acesta a refuzat.

"Accepta verdictul", a declarat avocatul sau, Luc Leclerc, carea spus despre el ca este "o persoana adevarata". "I-am vazut nebunia de aproape", a adaugat avocatul. Verdictul unanim pronuntat de juriu - opt femei si patru barbati - este cel mai dur care putea fi retinut contra lui Magnotta dintre cele patru posibile prezentate de judecatorul Cournoyer. Avocatul lui Magnotta spera ca clientul sau sa scape cu un verdict prin care ar fi fost recunoscut neresponsabil penal. El are un termen de 30 de zile pentru a face apel.

"Nimeni nu poate sa depuna marturie despre starea acuzatului la momentul faptelor. Doar el o putea face", a notat Louis Bouthillier. "Cum nu a depus marturie, juriul a avut putine lucruri la care sa reflecteze in legatura cu starea acestuia", a adaugat el. Insa, in opinia lui Bouthillier, aceste tulburari nu-l impiedicau pe Magnotta sa distinga binele de rau atnci cand l-a ucis pe Lin Jun, pe 25 mai 2012. El a furnizat o proba coplesitoare pentru a arata ca Magnotta a "planificat" aceasta crima cu cel putin sase luni inainte si ca a actionat "cu premeditare inainte, in timpul si dupa crima".

Amploare internationala

Magnotta a refuzat sa fie examinat de un psihiatru, cerut de acuzare, pentru a a fi supus unei expertize psihiatrice. Bouthillier a prezentat un e-mail trimis de catre Magnotta unui jurnalist britanic in decembrie 2011, in care anunta ca va ucide o fiinta umana si va inregistra acest lucru. Jurnalistul l-a suspectat pe Magnotta ca este autorul unei inregistrari video postate pe Internet in care un barbat tortura si omora pui de pisica.
Citeste si:
Simona Halep a fost eliminată în turul secund la turneul WTA de la...
Simona Halep a fost eliminată...

Magnotta a fost condamnat pentru profanare de cadavre, dupa ce l-a taiat bucati, pentru difuzare de material obscen, dupa ce a postat inregistrarea video online, pentru ca a trimis prin posta bucati de cadavru si pentru hartuirea premierului canadian. Dupa comiterea faptei, el s-a debarasat de bucati de cadavru, si-a golit apartamentul si a plecat cu un zbor, pe 26 mai, catre Paris si Berlin, unde a fost arestat pe 4 iunie 2012, dand acestui caz sordid o amploare internationala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.