Papa Francisc a prezentat in fata membrilor Curiei o lista a pacatelor care ameninta administratia Sfantului Scaun, denuntand, printre altele, un "Alzheimer spiritual", intr-un discurs care arata intransigenta Suveranului Pontif, relateaza AFP.

Papa Francisc a enumerat, in discursul de Craciun sustinut luni in fata reprezentantilor Bisericii Catolice, aproximativ 15 "boli" care ameninta Curia, condamnand, fara sa numeasca pe cineva in mod special, mondenitatea, hiperactivitatea, manipularea angajatilor, coruptia si decadenta moravurilor, rivalitatile, calomnia si dezbinarea.

In cadrul solemn din Sala Clementina de la Vatican, Papa i-a indemnat pe membrii clerului la "un examen real al constiintei". El a atras atentia ca "Alzeheimer-ul spiritual", "fosilizarea mentala si spirituala", "inima de piatra", "terorismul vorbariei", "schizofrenia existentiala", "exhibitionismul monden" ii ameninta pe cardinali, scrie MEDIAFAX.

"Vindecarea este rezultatul constientizarii bolii", a pledat Papa Francisc, care i-a indemnat pe cardinali sa lase "Spiritul Sfant" sa le inspire actiunile, fara sa se bazeze doar pe calitatile lor intelectuale sau organizationale.

De la alegerea sa, in 2013, Papa Francisc a criticat in mai multe randuri atitudinile mondene, carierismul, insa termenii folositi nu au fost atat de virulenti.

De asemenea, Papa Francisc i-a indemnat pe membrii Curiei sa nu cada in diferitele capcane intinse de puterea clericala.

Incercand sa destinda atmosfera la finalului discursului, Papa Francisc a folosit o metafora pentru a arata ca, prin indemnurile sale, nu ii considera lipsiti de valoare pe toti membrii Curiei. "Preotii sunt asemenea avioanelor. Se afla pe prima pagina atunci cand cad, desi sunt atat de multi care zboara", a subliniat Papa Francisc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.