Un ghid nazist care descria felul in care trebuia sarbatorit Craciunul, in care Fecioara Maria aparea ca o femeie germana, iar arhanghelul Gabriel era reprezentant ca o zeita ariana, a fost descoperit in Arhivele orasului Dresda.

Pe langa instructiuni precise referitoare la modul in care trebuia decorat bradul de Craciun, acel ghid recomanda credinciosilor germani din perioada nazista sa renunte la colindele traditionale in favoarea unor cantece "germanice" care preaslaveau maternitatea, recoltele si natura.

Ghidul de instructiuni, redactat pe 20 de pagini, se adresa membrilor Partidului nazist german si a fost tiparit in noiembrie 1937 de Heimatwerk, o organizatie saxona din acel partid.

Heimatwerk fusese infiintata in 1936 si se considera un "promotor al culturii saxono-germanice" si "un exemplu de germanitate". Ghidul nu a fost niciodata conceput pentru a fi comercializat, ci pentru a fi distribuit membrilor de partid si functionarilor, cu scopul de a convinge populatia sa adopte un nou stil de viata si un nou set de conceptii generale.

Ghidul nazist incepea prin a spune cititorilor sai ca nicio sarbatoare nu este mai germana decat Craciunul si oferea apoi instructiuni in privinta numarului de decoratiuni care trebuiau sa fie plasate in bradul de Craciun. Svastica era recomandata cu tarie pentru a inlocui ingerii si stelele din varful bradului, scrie MEDIAFAX.

Intrucat doctrina nazista privea religia organizata ca pe un competitor - si, ca urmare, ca pe un inamic - al miscarii, discipolilor sai li se spunea ca aceasta sarbatoare de sfarsit de an nu era crestina. In acest fel, Partidul Nazist incerca sa isi insuseasca Craciunul, transformandu-l intr-o forma pagana de veneratie, in care miturile si legendele germanice deveneau elementele centrale ale sarbatorii.

"Fecioara Maria este mama tuturor germanilor", se afirma in acel ghid, care nu il mai plasa pe pruncul Iisus in iesle, ci intr-un leagan, de unde veghea asupra reinnoirii constante a poporului german.

Citeste si:
Ghidul jachetelor de primăvară: Cele mai frumoase 20 de modele cu...
Ghidul jachetelor de...

In acelasi ghid, descoperit in arhivele Institutului Saxon de Istorie si Folclor din Dresda, nu cei trei magi erau aceia care se indreptau spre pruncul Iisus, ci muncitorii si taranii germani.

In ziua care precede Craciunul, alaiul Nasterii Domnului ar fi trebuit sa fie inlocuit in scoli si gradinite cu spectacole inspirate din basme, care sa puna o pecete germana asupra povestii despre nasterea lui Hristos.
De asemenea, Hitler, considerat un veritabil "Mesia" de catre multi germani, ar fi trebuit sa devina cu ajutorul acestui ghid noul Dumnezeu al poporului german. Ghidul ii dedica liderului nazist si o rugaciune, pe care ar fi trebuit sa o rosteasca toti germanii seara, inainte de a merge la culcare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.