Un tanar ofiter american, unul dintre cei mai buni din promotia sa de la prestigioasa Scoala Militara West Point din Statele Unite, a fost condamnat pentru dezertare, dupa ce s-a inrolat in Legiunea Straina.

Un tribunal american l-a condamnat pe sublocotenentul Lawrence J. Franks Jr. la patru ani de inchisoare si la excluderea din armata americana, pentru ca si-a abandonat unitatea, in 2009, scrie The New York Times (NYT). In prezent in varsta de 28 de ani, el a declarat in Curtea Martiala ca avea impulsuri sinucigase de mai multi ani. Insa conditiile dificile din Legiunea Straina i-au permis sa scape de drepresie, a spus tanarul.

"Aveam nevoie sa fiu ud, sa-mi fie frig si foame", a declarat el pentru ziarul american, inainte de condamnare. "Aveam nevoie de viata istovitoare pe care am gasit-o in Legiune", a adaugat el.

Sublocotenentul a fost dat disparut de la unitatea sa medicala de la Fort Drum, in statul New York (nord-est). Fara sa-si informeze familia, el a luat un zbor catre Paris si s-a inrolat pentru o perioada de cinci ani Legiunea Straina. Acest corp de elita al armatei franceze, creat in 1831, permite recrutilor sa-si schimbe identitatea si sa-si faca o noua viata.

Devenit legionarul Christopher Flaherty, americanul incepe de jos si inregistreaza o ascensiune rapida, marcata de numeroase decorari. Intre altele, el a efectuat misiuni in Republica Centrafricana si la Djibouti, a fost insarcinat cu securitatea generalului de brigada Laurent Kolodziej, comandantul Armatei franceze in Mali in timpul interventiei militare din 2013 impotriva rebelilor islamisti, potrivit NYT.

"Este un barbat pe care nu-l voi uita niciodata si de care voi ramane alaturi pentru totdeauna", a declarat Kolodziej, depunand marturie prin videoconferinta in Curtea Martiala. "Este mai mult decat un soldat innascut, este un gentleman innascut. Mi-ar placea sa am zece oameni ca el in echipa mea si as fi cel mai fericit dintre generali", a subliniat el.

La incheierea contractului de cinci ani, in martie 2014, Lawrence Franks a parasit Legiunea si s-a predat la o baza a armatei americane din Germania, pentru a-si revedea familia si a-si infrunta responsabilitatile, scrie ziarul. Procurorii militari l-au acuzat ca si-a neglijat indatoririle si a provocat probleme de securitate unitatii sale, afirmand ca tanarul militar a dezertat pentru a evita sa fie trimis in Afganistan un an mai tarziu.
Insa el a declarat ca nu putea sa astepte atat de mult timp. "Ma simt foarte prost pentru durerea pe care am produs-o familiei mele, pentru perturbarea unitatii mele", a declarat el. "Dar nu regret ceea ce am facut - nimic, bine sau rau - pentru ca acest lucru mi-a salvat viata", a subliniat tanarul.

Citeste si:
SUA: Un fost militar american ucis în Ucraina
SUA: Un fost militar american...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.